Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Kreativno kićenje bora

Izradite sami ukrase za jelku

Izradite sami ukrase za jelku
Izradite sami ukrase za jelku
Autor:
Objavljeno: 24. prosinac 2010. u 16:26 2010-12-24T16:26:27+01:00

Da bismo ukrasili bor, nisu nužno potrebni klasični ukrasi proizvedeni negdje u Kini, već će veliko zadovoljstvo izazvati njihova izrada iz priručnih materijala, k tome i s ekološkim te pečatom obiteljske kreativnosti

Božić je pred vratima. Danas je Badnjak i pripreme za slavlje su pri kraju. Kićenje bora, zamatanje darova, sve su to sitne radosti koje nas usrećuju. Posljednjih godina u trendu je kićenje bora s vrlo originalnim ukrasima koji ukazuju i na ekološku osviještenost. Tim povodom razgovarali smo i s dvije naše kreativke koje su svojim idejama pri ukrašavanju božićnih jelki mnoge doslovno oborile s nogu svojim nesvakidašnjim idejama.

Ingrid Periša otkrila nam je kako je počela osmišljavati ukrase pomoću prirodnih materijala.

– Mogu reći ta do oduvijek radim, a pogotovo od kad imam djecu. S njima često odlazim u prirodu, u šumu. Tražimo prirodni materijal poput grančica, šumskih plodova... Zajedno s njima potom izrađujem ukrase. O tome kako teče proces izrade ukrasa doznali smo da plodove najprije treba odrezati na kriške, staviti ih na papir, a potom ih valja staviti na radijator te sušiti nekoliko dana. Ako se žurimo te nam je potrebno brzo sušenje, savjetuje se plodove, i to ne samo naranče, već i grejp ili jabuke ili neko drugo voće staviti u pećnicu na 60 do 80 stupnjeva Celzija nekoliko sati. Takve ukrase možemo koristiti godinama – kaže Ingrid i priznaje kako i sama u kutijama ima pohranjene ukrase koje je koristila prošlih godina. – Mislim da mogu trajati, dvije, tri godine, a možda i više. A jedne sam godine čak napravila i zavjesice za prozor. Naranče i jabuke pospajala sam jutom. Uz to, može se napraviti i miris za kuću tako što se u naranču ubadaju klinčići, dok recimo orasi, primjerice, mogu biti ukras u vazi. Cimet se može koristiti i za ukrašavanje svijeća.

Na upit kad počinje raditi ukrase, rekla nam je kako na ukrasima počinje raditi nekoliko mjeseci prije blagdana.

– Uživamo u tom procesu rada posebno, naravno, moje kćeri koje se jako vesele tome. Radimo i ukrase od filca poput recimo anđeliće, sa slamčicama se mogu raditi borići – na štapiću od ražnjića u različitim se smjerovima slažu slamčice koje predstavljaju grančice bora. Radimo i čestitke. Zanimljivo je bilo kad su radile čestitku tako što su ručice umočile u bijelu boju i otisnule potom dlan na papir, to predstavlja lice Djeda Božićnjaka koje se potom ukrašava kapicom... Jedna kći je od filca napravila snješka. Takva vrsta aktivnosti je vrlo dobra za djecu jer razvijaju svoju kreativnost. Ingrid smo naravno pitali i kako će ove godine ukrasiti bor, a ona nam je odgovorila kako svake godine smišlja nešto novo te da će ove godine napraviti kombinaciju svih ukrasa koje je do sada osmislila.

– Bor ne kupujemo, nego odemo u šumu i režemo šmriku. Nju se može rezati jer raste kao granje. Bor bude jako lijep. Radimo i jaslice, a ove godine djeca su napravila figurice od glinamola – kazala je na kraju Periša.

Ljiljana Bartulin poznata je po svojoj kreativnosti, a brojne se kolege sjećaju i njezinih kreacija božićnog drvca iz prošlih godina. Tijekom godina bor je okitila tjesteninom, crvenim papričicama, češnjakom, suhim smokvama, perecima, školjkama, morskim zvijezdama, slamnatim vrpcama, narančama.

– Uz pomoć kolega ukrasila bih bor i svaki put bi nastala i neka nova ideja. No sve ovisi o raspoloženju i vremenu koje se ima na raspolaganju – otkrila nam je ova kreativka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.