GOURMET & WINE FESTIVAL

Daria Grošić: »Hedonist« u Opatiju donosi birana vina i vrhunski fingerfood s potpisom poznatih hrvatskih chefova

Edi Prodan

Daria Grošić, foto Robert PICHLER

Daria Grošić, foto Robert PICHLER

Hedonist je uistinu festival užitaka, ali ono što permanentno ističem – radim ga i u slavu Opatije, njezinog »turističkog proizvoda«, govori selektorica i organizatorica Daria Grošić



Voljeti život, uživati u njemu, ali ni u kom slučaju ne zaboraviti na druge. Biti hedonist na način kako to doživljava Daria Grošić zapravo u mnogim aspektima pobija nekakvu osnovnu definiciju tog životnog stava. Jer on nerijetko može odvesti u samodopadnost i – egoizam. Hedonizam Darie Grošić apsolutno isključuje sebičnost jer njezin je hedonizam namijenjen – mnogima. Riječ je naime o festivalu vina i hrane koji je lani pokrenula u opatijskom hotelu Kvarner, a koji ove godine, zadnjeg vikenda u listopadu, konkretno u petak i subotu, 25. i 26. listopada ima svoje drugo izdanje.


– Drugu godinu za redom na »Hedonist« – Gourmet & Wine festival dolazi izbor ponajboljeg što Hrvatska u toj domeni može ponuditi. Konkretno, dolazi 60 biranih vinarija koje će posjetitelji moći povezivati, odnosno sljubljivati kako se to u specifičnoj terminologiji naziva, s »fingerfood« zalogajima najutjecajnijih chefova Hrvatske. Pozornica na kojoj će se sve odvijati je Kristalna dvorana hotela Kvarner, po mom mišljenju, a slažu se s time i mnogi drugi, ona na kojoj su se u novijoj povijesti određivali najutjecajnijih hrvatski trendovi – bilo u glazbi ili modi, krajem listopada kad starta Hedonist i u gastronomiji, ističe Grošić.


Kuharski »dream team«


I nije u krivu jer dolazak na »festival užitaka« s veseljem su potvrdili Hrvoje Zirojević, David Skoko, Ivan Pažanin, Robert Benzija i Deni Srdoč. Riječ je uistinu o »dream teamu«, posebice govorimo li o mlađim naraštajima, hrvatske gastro scene.




Kuhari, sudionici Hedonista


Kuhari, sudionici Hedonista



Zirojević je primjerice pravi virtuoz zbog čijih se kreacija mnogi žele domoći restorana »Laganini« koji se nalazi na i ne baš pristupačnoj Palmižani. Skoko je istarski inovator koji se u svoje kreacije, u kuhinji pulske »Bateline«, upušta na osnovi tradicije, a vrlo slično bi se moglo ustvrditi i za najmlađeg među njima, Denija Srdoča koji u potrazi za novim spoznajama iz »Drage di Lovrana« beskompromisno putuje Europom – nedavno se tako vratio iz danas najcitiranije gastronomske oaze svijeta – Baskije.


Splićanin Pažanin je jedna od najvećih televizijskih zvijezda, ali iznad i prije svega on je inovator dalmatinske kuhinje koji ističe kako je kuhanje umjetničko-manulani posao što svog protagonista može dovesti i do granica fizičke izdržljivosti, dok je Benzija svojim iskustvom stečenim u Italiji jednom od najpoznatijih mjesta hrvatske gastronomije, opatijskoj Vlli Ariston vratio staru slavu.


Ima dakako u Hrvatskoj još popriličan broj gastro čarobnjaka, neki od njih su zvijezde i širom svijeta, no kad se pogleda Hedonistov tim, moramo istaknuti čuđenje kako ih se uopće moglo okupiti u isto vrijeme na istom mjestu.


Foto LaVie


Foto LaVie



– Uvijek si postavljam najviše ciljeve. Bez kompromisa. Kad sam startala u ovaj posao vodila me prvenstveno – strast. Ja sam naime osobno prokrstarila velik broj vinarija i restorana koji se nalaze u krugu od stotinjak kilometara. Štoviše, s obzirom na dalmatinske ili slavonske prostore i nešto više. Iznimno cijenim rad vinara, njihovu uronjenost u zemlju i lozu iz koje izvlače ono najbolje. Kuhari, chefovi, su pak jedna druga vrst senzacije, ljudi koji imaju sposobnost spajanja onog najboljeg što nam daje priroda, more ili polja, i to u jednoj nadahnutoj kreaciji koja na kraju ima i jedinstveni vizualni doživljaj. Ponavljam, izbor vina i chefova nije bila moja »umjetnost mogućeg«, zovi sto vinara i dvadeset kuhara pa će ih polovica već stići, nego plod minucioznog, upornog rada, obilaska svakog od njih i na neki način participiranja u njihovom radu, naglašava Grošić.


Foto LaVie


Foto LaVie



S obzirom pak da dolazi iz sasvim drugog poslovnog miljea, baš kao i njezin suprug, također uspješni poduzetnik Mirko Grošić, nije bilo baš jednostavno realizirati ideju opatijskog »Hedonista«.


– Nije, ni najmanje jer osim što je to vrlo kompleksan posao, neprestano ste pod jednom dozom sumnje koju vam odašilje okolina. Od onog »kako ti se da«, do, moram istaknuti i na nemalo osobno čuđenje, djelomičnog nerazumijevanja moje ideje od strane stručne okoline. Hedonist je uistinu festival užitaka, ali ono što permanentno ističem – radim ga i u slavu Opatije, njezinog »turističkog proizvoda«. Isticanje vrhunskih vinskih i gastronomskih dosega kojima zadnjih godina dostižemo najznačajnije regije na svijetu, netko naprosto mora na jednom mjestu istaknuti i poslati poruku da je Hrvatska, a posebno njezin istarsko-kvarnerski prostor u eno gastronomskim iskoracima uistinu  svjetski vrh, nepokolebiva je Grošić.


Dio menija s Hedonista


Dio menija s Hedonista



Najbolje što Hrvatska ima


Lani je predstava u Kristalnoj dvorani donijela i nekoliko prijepora. Ponajprije  – cijena ulaznice. Posjetitelji su je komparirali sa sličnim događanjima tako da ih je  stotinu kuna pomalo čudilo. Sada je cijena još i viša – 120 kuna?!


– Nisam ja došla iz nekog bogatog svijeta koji ne razumije socijalno-ekonomski trenutak u kojem živi Hrvatska. Dapače, i moj je životni put bio apsolutno samostalno probijanje kroz život i poduzetništvo tako da cijenim svaku kunu u svačijem džepu. No, iznos koji spominjete je apsolutno neophodan da bi se moglo doći u kontakt s onim, po mom mišljenju, najboljim što u ovoj domeni Hrvatska ima. Iznos je to za koji će se moći kušati kreacije ponajboljih hrvatskih chefova kao i vina koja nas dovode u svjetski vrh. Taj iznos  zapravo omogućava  svima onima koji iz raznih razloga ne mogu u restorane iz kojih dolaze navedeni chefovi, probati dio njihovog umijeća, završila je Grošić.


Dio menija s Hedonista


Dio menija s Hedonista