Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Kamo na izlet?

Ča se ono usred Brinja beli?

Ča se ono usred Brinja beli?
Ča se ono usred Brinja beli?
Objavljeno: 12. lipanj 2018. u 9:21 2018-06-12T09:21:00+02:00

logo kon

Između obronaka planina Velike Kapele i Velebita, na putu prema Jadranskom moru, na staroj Jozefinskoj cesti, smjestilo se Brinje (lat. Monetium), naselje u Ličko-senjskoj županiji, bogate i slavne prošlosti. U starom vijeku nastanjivalo ga je ilirsko pleme Japodi, a kasnije (od 35.godine pr.n.e.), Rimljani.

Padom rimske civilizacije nestaje i naziv Monetium, a prostor, na prijelazu u srednji vijek, naseljavaju Hrvati. Samo Brinje, današnjeg naziva, prvi se put spominje davne 1343. godine, a najuvriježenije tumačenje kaže da je ime nastalo prema čakavskom izrazu „brnja“ za ljekovitu biljku borovicu ili klek koje na ovom području ima u izobilju.

SINIČIĆ SPILJA

Rijedak je morfološki dragulj krških Dinarida, 4km od Brinja na cesti prema Letincu. Spilja se nalazi na popisu Natura2000 kao zaštićeni objekt za očuvanje vrsta i stanišnih tipova. U njoj živi endemska vrsta rakušca takozvani Redenšekov rakušac.

Spilja također čuva i vrijedan arheološki zapis paleolitskog lovca koji do današnjih dana nije dešifriran, a arheolozi njegovu starost procjenjuju na preko 10000 godina. Istraživanje spilje moguće je samo uz pratnju speleologa.

Foto Hrvoje Grgić, Speleološki odsjek HPD Željezničar

ROKINA BEZDANA

Smještena je nedaleko Jezerana, između dviju Kapela, jedan je od mnogih speleoloških lokaliteta i dobro znan krški fenomen među speleolozima. Jama, dubine 100-110m, ulaznih dimenzija 22x12m predstavlja ulaz u mistične i mnogobrojne podzemne vodene kanale, koji povezani čine najveću podzemnu rijeku u Hrvatskoj.

ZBIRKA NARODNOG BLAGA

KUD Brinje

Etnografska zbirka koja se nalazi u samom centru Brinja, sa više od 900 eksponata, predstavlja cjelovit prikaz porodičnog života brinjske obitelji u Lici. Polazna je i nezaobilazna točka turističke ponude. Posjet Zbirci vrši se uz prethodnu najavu Turističkoj zajednici Općine Brinje.

BICIKLISTIČKE STAZE BRINJSKIH MINERA

Prelijepi krajolik općine Brinje, najbolje može dočarati vožnja biciklističkim stazama. Biciklistička staza u ukupnoj dužini od 49.40 km obuhvaća veći dio općine i povezuje 18 lokaliteta prirodne i kulturne baštine. Dobila je naziv po brinjskim minerima koji su kao vrsni mineri poznati u cijelom svijetu. Biciklisti mogu odabrati dvije staze koje se razlikuju po težini vožnje, a bicikli se mogu iznajmiti jer Općina Brinje ima sustav javnih bicikala Next bike.

RIBOLOV – JEZERO BRODIĆ

Foto Ivan Butković

Jezero Brodić pokraj Lovačkog doma Brinje idealno je mjesto za ljubitelje pecanja. Jezero je nastalo podizanjem nasipa u toku potoka Brodić na mjestu gdje se voda razlijeva u proljeće i jesen. Bogato je ribom i prirodnom vegetacijom, a od ribljih vrsta najviše se ističu šaran, amur, štuka i linjak.

STARI GRAD SOKOLAC

Stari grad Sokolac (početak 15.st.) izgradio je Nikola lV. Frankopan, na istaknutoj uzvisini u brinjskoj kotlini. Grad je bio važno sastajalište plemenitaških obitelji cijele Europe. Sredinom 16.st. ulazi u nadležnost Vojne krajine i postaje prva linija obrane protiv Turaka. Do današnjih je dana ostala sačuvana trokatna Kapela Presvetog Trojstva, jedan od najvažnijih spomenika gotike u Hrvatskoj. U svetištu kapele sačuvane su izvorne oltarne menze s gotičkom profilacijom te skulpture Madone s djetetom i Pieta.

U podrumu Kapele smješten je stalni postav izložbe „Plemićki grad Sokolac“.

Posjet Starom gradu vrši se uz prethodnu najavu Turističkoj zajednici Općine Brinje.

Foto Anja Manjerović

PLANINARSKA POUČNO PJEŠAČKA STAZA – BRINJSKI PRSTEN

Poučno-pješačka staza Brinjski prsten kružnog je oblika, ukupne dužine 18,5 km, na relaciji Brinje-Zarin-Siničić spilja-Brinje.

Svojim dužim dijelom prolazi hrptom planine Škamnice vodeći šetača do najvišeg vrha brinjske kotline Zarina (828m) i vidikovca Kozjak. Do samog ulaza u šumu šetač će upoznati biološku i morfološku raznolikost brinjskog kraja i očuvanost eko-sustava.

KALENDAR DOGAĐANJA

30.06.2018. „Brinje trail 2018.“ – brdska utrka podijeljena u dvije kategorije po dužini rute za trčanje. 

07.07.2018. Biciklijada „3. Brinje Bike“ športsko - rekreativna utrka u organizaciji Turističke zajednice Općine Brinje. Pravo sudjelovanja imaju svi natjecatelji, a mlađi od 18 godina mogu sudjelovati uz pismeno odobrenje roditelja.

07.07.2018. 80-e SU BILE GODINE. Večernji koncert u Brinju na kojem se okupljaju rock bendovi iz 80-ih. Ulaz besplatan.

15.08.2018. Dan Općine Brinje – 3. smotra folklora „Nad Gradinom misečina sija“

06.10.2018. Taekwondo turnir „4. ADIDAS - BRINJE OPEN“

29.12.2018. Božićni koncert – Kulturno umjetničkog društva Brinje

31.12.2018. Ispraćaj Stare i doček Nove točno u podne na brinjskom trgu

UDRUGA PAVENKA je udruga žena koje rade na očuvanju baštine svojim rukotvorinama. Udruga njeguje etnološki identitet, potiče volonterstvo i ekološku svijest.

KONTAKT: 099 8064 741

PD ŠKAMNICA BRINJE – Glavni ciljevi planinarskog društva su razvijanje planinarske vještine i planinarske rekreacije, odabir i obilježavanje planinarsko – turističkih poučnih putova u brinjskoj okolici, zaštita i unapređenje planinarske prirode i otkrivanje zanimljivosti iz brinjske okolice te prezentacija tih zanimljivosti široj javnosti, kao i organizacija izleta, ekspedicija, planinarskih natjecanja i planinarske škole. Kontakt: 098 923 3626

KUD BRINJE – Kulturno umjetničko društvo čiji je cilj očuvanje tradicije i starih običaja. Brižno njeguje pjesme, plesove, običaje i idiome svojega kraja. Kontakt: 098 414 355

Kontakt podaci TZO Brinje:

Turistička zajednica općine Brinje
Frankopanska 62, 53260 Brinje
Tel: +385(0)53 700-407, Fax: +385(0)53 701-210
e-mail: info@visitbrinje.hr
www.visitbrinje.hr
https://hr-hr.facebook.com/visitbrinje/

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.