Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Što odabrati

Test ljetnih guma: Manje poznati brend ugurao se među najkvalitetnije

Test ljetnih guma: Manje poznati brend ugurao se među najkvalitetnije
Test ljetnih guma: Manje poznati brend ugurao se među najkvalitetnije
Autor:
Objavljeno: 12. travanj 2017. u 7:39 2017-04-12T07:39:28+02:00

Tradicionalni test guma koji već godinama provode HAK i njegovi europski partneri ovog je puta iscrpnim testiranjima podvrgnuo ljetne proizvode u dvije dimenzije, 195/65 R15 V i 215/65 R16 H: izvrsnih ocjena nije bilo, no neki su se modeli kvalitetom ipak izdvojili

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog testiranja ljetnih guma koje je i ovog puta napravljeno u dvije dimenzije, 195/65 R15 V i 215/65 R16 H. Posebna pozornost i ovoga puta obraćala se na performanse na suhoj (20 posto ocjene) i mokroj (40 posto) podlozi, buku (10 posto), utjecaj na potrošnju goriva (10 posto) i trajnost (20 posto).

Manja dimenzija, 195/65 R15 V, jedna od najprodavanijih u svijetu jer se postavlja na automobile kompaktne klase, poput Ford Focusa, Mazde 3, Opel Astre, Renault Meganea ili VW Golfa, na kojem je i obavljeno testiranje i to sa 16 predstavnika. Izvrsnih ocjena nije bilo, no čak pet proizvoda ili gotovo trećina je vrlo preporučljiva, deset ih je prošlo s trojkom ili ocjenom preporučuje se, dok je samo jedan proizvod bio ispod toga i zaslužio ocjenu djelomično se preporučuje.

Novi brendovi

Kod najbolje ocijenjenih guma ove sezone prisutno je i jedno ugodno iznenađenje. Uz dobro poznate i cijenjene brandove, kao što su Pirelli, Bridgestone, Continental i Goodyear, među najkvalitetnije proizvode ugurao se i manje poznati brand, Esa-Tecar sa svojim pneumatikom Spirit 5 HP. Svaki od proizvoda iz skupine najboljih vrlo se preporučuje i ne pokazuje slabosti ni u jednom od testnih kriterija.

Ipak, pogleda li se ukupni rezultat, tad za dlaku pobjeda odlazi gumi Pirelli Cinturato P1 Verde, koja ne dominira ni u jednom posebnom segmentu, ali sveukupno ostavlja najbolji dojam i može se proglasiti pobjednikom u ovoj dimenziji.

Međutim, riječ je o nijansama i teško da će vozači pogriješiti odluče li se za bilo koji od pet spomenutih proizvoda. Možda je najbolje voditi se vlastitim afinitetima i odlučiti koji je od pojedinih testnih kriterija najpresudniji.

Primjerice, voze li na području gdje tijekom godine ima mnogo kišnih dana, trebali bi izabrati Continental ContiPremiumContact 5, koji je u ovom testiranju pokazao najviše kad je riječ o karakteristikama na mokroj cesti.

Ako su im važnije karakteristike na suhom, tad među najbolje ocijenjenim gumama izbor pada na Goodyear EfficientGrip Performance. Ako pak prelaze mnogo kilometara, trebali bi izabrati Pirelli Cinturato P1 Verde, a traže li ujednačenost u svim kriterijima, neka razmisle o Bridgestone Turanzi T001 ili Esa-Tecar Spiritu 5 HP.

Čak deset guma u ovoj dimenziji nakon testiranja može se preporučiti. U toj skupini svaki od proizvoda pokazuje dobre osobine u nekom od testnih kriterija, ali loš rezultat u drugom ruši ukupnu ocjenu. Tih deset kandidata može se razvrstati u čak četiri skupine.

U prvoj su Aelous PrecisionAce 2 AH03 i Maxxis Premitra HP5, dva manje poznata branda, koja pokazuju vrlo preporučljive osobine na suhoj i mokroj podlozi, no padaju na trajnosti koja nije na razini dovoljnoj da se uvrste među najbolje.

Ono što je kod Maxxisa najbolje jest najkraći zaustavni put našeg testiranja na suhoj cesti pa će se automobil opremljen Maxxis Premitrom HP5 zaustaviti otprilike pet metara prije od onoga na Semperitu Comfort-Life 2 s najdužim putem zaustavljanja.

Druga dva proizvoda, Nokian Line i Dunlop Sport BluResponse, padaju na mokroj podlozi, dok sljedeći kandidat, Kumho Ecowing ES01 KH27, ima određenih nedostataka na mokroj cesti, ali i dodatne slabosti u pogledu trajnosti.

Bez »odlikaša«

Vredestein Sportrac 5 i Semperit Comfort-Life 2 imaju manjih ili većih slabosti na suhoj i mokroj podlozi, dok je četvrta skupina rezervirana za proizvode Michelin Energy Saver+, Savu Intensa HP i Hankook Ventus Prime 3 K125, kod kojih su značajniji nedostaci primijećeni na mokroj cesti, posebice u pogledu lateralnoga gripa, koji njihovu ukupnu ocjenu smanjuje na tek preporučljivu.

Zanimljivo, gume koje pokazuju najviše u pogledu trajnosti, poput primjerice Michelin Energy Savera+, na testiranju padaju na mokrom, a to znači da su ova dva testna kriterija teško pomirljiva i uskladiti ih uspijevaju samo oni najbolji.

Veća dimenzija, 215/55 R16 H, najprodavanija u segmentu SUV automobila, namijenjena je vozilima poput Audija Q3, Ford Kuge, Hyundai Tucsona, Nissan Qasqaija, Opel Mokke, Renault Kadjara ili VW Tiguana, na kojem je i napravljeno testiranje. Dvije gume ocijenjene su kao vrlo preporučljive, 11 se može preporučiti, jedna guma djelomično se preporučuje, a jedan model pao je na našem testiranju i zaradio neprolaznu ocjenu.

Posebna pozornost kod ove dimenzije posvećena je oznaci M&S koju je na sebi imalo šest kandidata, koje njihov proizvođač prodaje pod ljetnom gumom, no to ujedno nije i garancija kako ćete se s tim gumama bezbrižno voziti tijekom zimskih mjeseci na cesti prekrivenoj snijegom.

Samo dva proizvoda, Barum i General, pokazuju zadovoljavajuće karakteristike na snijegu, Michelin je djelomično preporučljiv, a Goodyear, Hankook i Yokohama ne mogu se preporučiti u snježnim uvjetima.

Ljetne gume namijenjene SUV automobilima na sebi često sadrže oznaku M&S, koja se odnosi na off-road osobine, a ne na karakteristike na snijegu. Kad se guma koristi u snježnim uvjetima, preporuka HAK-a je da vozači izaberu gume koje na sebi imaju oznaku snježne pahuljice.

U ovoj dimenziji također nije bilo odlikaša, no dvije gume istaknule su se svojim kvalitetama i zaslužile ocjenu vrlo preporučljivo. Riječ je o gumama Goodyear EfficientGrip SUV i Cooper Zeon 4XS Sport.

Oba proizvoda nemaju apsolutno nikakvih nedostataka, a Goodyear je pritom i najbolje ocijenjena guma na mokroj cesti te se uz ukupnu ocjenu od 2,1 može smatrati i ukupnim pobjednikom u ovoj dimenziji. S druge strane, Cooper Zeon 4xS Sport ima najkraći zaustavni put na suhoj cesti i treba mu otprilike šest metara manje da se zaustavi od, primjerice, Michelinova ili Yokohamina proizvoda najgorim putem zaustavljanja.

Najveći broj proizvoda, njih 11, prošlo je uz srednju prosječnu ocjenu i mogu se preporučiti. I ovdje se gume mogu razvrstati u čak četiri skupine. Nokianovu Line SUV za dlaku je izmakla viša ukupna ocjena, i to zbog sitnih nedostataka uočenih pri kočenju na mokrom i lateralnom gripu te povećanoj potrošnji goriva.

Tri proizvoda, Firestone Destination HP, Pirelli Scorpion Verde i Semperit Comfort-Life 2 SUV, svojim karakteristikama po svemu pripadaju u skupinu s ocjenom preporučuje se i riječ je o vrlo ujednačenim gumama.

Treću skupinu čine Uniroyal Rain Expert 3 SUV i Barum Bravuris 4x4 s nešto većim nedostacima na suhoj cesti, dok je četvrta skupina rezervirana za 5 guma: General Grabber GT, Apollo Apterra H/P, Hankook Dynapro HP2, BF Goodrich g-Grip SUV i Bridgestone Dueler H/P Sport, kod kojih su značajnije slabosti primijećene na mokrom, posebno u pogledu lateralnog gripa.

Za utjehu, BF Goodrich ima najbolji utjecaj na potrošnju goriva i automobil će na njemu trošiti najmanje od svih guma u ovoj dimenziji, odnosno 7,5 posto ili 0,5 litara na 100 kilometara manje u odnosu na najgori Nokian, kojem je upravo zbog lošeg utjecaja na potrošnju goriva i smanjena ukupna ocjena.

Na samom začelju smjestila su se dva proizvoda. Michelinov Latitude Tour HP dobio je smanjenje ukupne ocjene i može se tek djelomično preporučiti zbog užasnih karakteristika na mokroj cesti, pri čemu su kočenje na mokrom i lateralni grip znatno gori od prosjeka testiranja. Michelin i Yokohama odlikuju se najvećom trajnošću i na njima će se napraviti najveći broj kilometara, no zato je danak i ovdje plaćen lošim performansama na mokrom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.