Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. studenoga 2019.
Kvalitet

Nijemci dizelaše više ne žele ni nove. Hrvati zato masovno uvoze njihove polovnjake

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube
Autor:
Objavljeno: 9. kolovoz 2018. u 18:38 2018-08-09T18:38:14+02:00

Čim su Nijemci odbacili dizelaše, mi smo ih počeli još masovnije uvoziti. U odnosu na 2016. godinu lani je uvezeno čak 89,6 posto polovnih dizelaša iz Njemačke više

RIJEKA Neće Nijemci, ima tko hoće! Dizelaši u Njemačkoj izlaze iz mode, dobili su etiketu velikih zagađivača i kupci se okreću automobilima koji rade manju štetu okolišu. U ovom je povijesnom zaokretu njemačkih kupaca ulogu imala i odluka pojedinih njemačkih gradova o zabrani prometa automobilima na diesel.

Njemački mediji ističu da je drastično pala prodaja dizelaša, a mizerne brojke bilježi prodaja rabljenih automobila s diesel motorima. Stvar je već otišla toliko daleko da neki trgovci automobilima ni ne žele imati dizelaše u ponudi.

Kad neće Nijemci, tko će? Nova studija, čije je rezultate, objavio Franfurter Allgemeine Zeitung, sugerira da su to u dobroj mjeri upravo Hrvatska i Ukrajina. Sve u svemu, izvoz rabljenih dizelaša u odnosu na godinu ranije, povećan je 20 posto. Najviše apsolutne brojke ipak drže veća tržišta poput Italije, Austrije i Francuske.

No, najveći pojedinačni skok, pogodili ste, zabilježen je za Hrvatsku. Čim su Nijemci odbacili dizelaše, mi smo ih počeli još masovnije uvoziti. U odnosu na 2016. godinu lani je uvezeno čak 89,6 posto polovnih dizelaša iz Njemačke više.

Njemački dizelaši dragi su i kupcima u Ukrajini, ali i Bugarskoj i Rumunjskoj, gdje je na cijeni tradicionalna njemačka kvaliteta.

Gdje nema razvijene svijesti o zaštiti okoliša, a vozni park, u slučaju Hrvatske, u prosjeku je stariji od 12 godina, polovni dizelaš je, izgleda, za mnoge ekonomski najpovoljnija kupovina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.