Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Auto industrija

Istočna Njemačka i dan - danas profitira od Wartburga i Trabanta

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. studeni 2017. u 16:35 2017-11-07T16:35:05+01:00

Istočni dijelovi Njemačke još uvijek gospodarski profitiraju od istočnonjemačke automobilske industrije i proizvodnje automobila Wartburg i Trabant, koji u utorak slavi 60 godina od početka proizvodnje.

»Nakon propasti istočnonjemačke automobilske industrije u tim dijelovima bivšeg DDR-a su se, zbog know-howa, naselili veliki automobilski koncerni sa zapada«, kaže Joachim Ragnitz s ekonomskog instituta Ifo u Dresdenu.

On dodaje da je odlučujući čimbenik za gradnju pogona bilo osoblje, koje je prije toga bilo zaposleno u tvornicama Trabanta u Zwickauu ili Wartburga u Eisenachu. Radnici u ovom pogonima nisu tehnički bili na razini zapadnonjemačke automobilske industrije, ali su posjedovali temeljna znanja.

Dodatni argument za naseljavanje WV koncerna, s markama Volkswagen i Porsche i BMW-a, koji pored Leipziga posjeduje jedan od najmodernijih pogona, čini i mreža dobavljača automobilskih dijelova u istočnoj Njemačkoj.

Uz to treba dodati i povijesne spone. Volkswagen je od sedamdesetih godina prošlog stoljeća i politike otvaranja prema istoku, tadašnjeg kancelara Willyja Brandta, sklapao ugovore s istočnonjemačkim državnim tvrtkama.

Krajem osamdesetih u Chemnitzu (tada Karl Marx Stadt) je po licenci započela gradnja Volkswagenovih motora koji su trebali biti ugrađivani u novi model Trabanta. Odmah nakon pada Zida u ovim pogonima se počeo sastavljati model Polo, a kasnije i Golf.

U saveznim pokrajinama Saskoj, Saskoj-Anhaltu i Tirinškoj automobilska industrija i danas slovi kao jedan od najvažnijih poslodavaca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu