Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Novi problem

Greške u proizvodnji: Hyundai i Kia pred opozivom 240 tisuća vozila

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2017. u 12:03 2017-05-12T12:03:51+02:00

Sporni modeli uključuju Hyundaijevu obiteljsku limuzinu i30, srednje veliki model Sonata, luksuzni Genesis, dok je kod Kie sporan model Mohave, kao i kombi Carnival

Južnokorejska vlada naložila je proizvođačima automobila Hyundai i Kia Motors opoziv oko 240 tisuća automobila, nakon informacija koje je dobila od jednog zviždača.

Bivši zaposlenik tvrtke Hyundai, inženjer Kim Gwang-ho, potaknuo je zabrinutost izvijestivši o greškama u proizvodnji, koje zahvaćaju 12 različitih modela automobila. Ovo je prvi put da je vlada te zemlje naredila obvezni opoziv vozila.

Hyundai i Kia su, naime, odbili dobrovoljno postupiti po nalogu, kazavši kako bilo koji problemi koji su postojali nisu ugrozili sigurnost ljudi.

Kia je podružnica Hyundaija, a predstavnici kompanije su zatražili od državnog tužitelja da pronađe bilo kakav dokaz o prikrivanju nedostataka na automobilima.

Sporni modeli uključuju Hyundaijevu obiteljsku limuzinu i30, srednje veliki model Sonata, luksuzni Genesis, dok je kod Kie sporan model Mohave, kao i kombi Carnival. Kod ovih i još nekih drugih modela utvrđeni su problemi s vakuumskim cijevima, crijevima za gorivo, parkirnim kočnicama, kao i još nekoliko drugih neispravnih dijelova.

Planirano povlačenje nadovezati će se na 1,5 milijuna automobila čiji su popravak Hyundai i Kia ponudili prošlog mjeseca u Južnoj Koreji i SAD-u zbog mogućeg usporavanja motora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.