Prosvjed urodio plodom

S Cvjetnog trga uklonjena “Horvatinčićeva terasa”

Hina

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Sa zagrebačkog Cvjetnog trga u petak je uklonjena terasa Hoto centra u vlasništvu tvrtke Tomislava Horvatinčića, protiv čijeg su postavljanja Zagrepčani prosvjedovali pa je gradonačelnik Milan Bandić zatražio da se do petka navečer ukloni



ZAGREB Sa zagrebačkog Cvjetnog trga u petak je uklonjena terasa Hoto centra u vlasništvu tvrtke Tomislava Horvatinčića, protiv čijeg su postavljanja Zagrepčani prosvjedovali pa je gradonačelnik Milan Bandić zatražio da se do petka navečer ukloni.


Tako je terasa, koja je bila postavljena tik do pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg, uklonjena i prije roka. Također je maknuta terasa koja je bila postavljena ispred glavnog ulaza u centar Cvjetni. Da su tu nekada bile terase, jedino se još moglo vidjeti po čeličnim konstrukcijama koje su radnici posložili na pločnik.


Protiv postavljanja zimske terase u utorak navečer prosvjedovali su građani sjedeći na klupi kod crkve, parkirajući bicikle na toj površini, hodajući po budućoj terasi kako bi ometali radove, i lijepeći poruke Bandiću.




Na prosvjedu je sudjelovao i tajnik zagrebačkog SDP-a i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Dominik Etlinger koji se usprotivio »uzurpaciji javnih prostora u Zagrebu«.


Prosvjedovao je i Sindikat biciklista, a udruge Pravo na grad i Zelena akcija zatražile su srijedu od odgovornih institucija u Gradu da uklone čeličnu konstrukciju unutar koje je trebao niknuti još jedan ugostiteljski objekt u vlasništvu Hoto centra.


»Horvatinčićevu terasu« oštro je kritizirala i predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak-Taritaš, poručivši da se time »potpuno neplanski i bez ikakvih suvislih kriterija Cvjetni trg pretvara u veliku ugostiteljsku terasu«, a stranka Za grad optužila je Gradsku upravu da »već tradicionalno pogoduje privatnom interesu i provodi uzurpaciju javnog prostora«.


Nakon tih kritika Bandić je u četvrtak najavio uklanjanje zimske terase Hoto centra uz poruku da će odgovorni koji su izdali rješenje za njezino postavljanje idućeg tjedna biti suspendirani. »Terase, javna okupljanja nemaju alternative u modernom i suvremenom načinu života. Međutim, moraju se posložiti stvari, mora struka reći svoje, moraju biti zaštićeni objekti nulte skupine poput crkve, mora se uklopiti u ambijent, mora imati svoju funkciju i svoju estetiku«, istaknuo je.


Na tu je Bandićevu odluku reagirao Krešimir Horvatinčić iz marketinga Hoto Grupe i najavio mogućnost poduzimanja odgovarajućih pravnih radnji zbog uklanjanja terase za koju je Hoto grupa dobila dozvolu.