Zahtjevi

Prvi plenum Tekstilno-tehnološkog fakulteta traži ostavke vodstva

Hina

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Prvi plenum održan je u ponedjeljak navečer ispred zgrade Fakulteta jer dekanica Bischoff nije dopistila da se plenum, unatoč lošemu vremenu, u traženo vrijeme održi unutra



 Prvi plenum Tekstilno-tehnološkoga fakulteta (TTF) Sveučilišta u Zagrebu jednoglasno je zatražio da dekanica Sandra Bischoff i svi prodekani daju ostavku u roku od pet radnih dana, ako se to ne dogodi tražit će očitovanje rektora Damira Borasa, a novi plenum održat će se u ponedjeljak, 17. listopada, ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. 


 Plenum TTF-a priopćio je u utorak kako su zatražili i da se profesoricu Editu Vujasinović razriješi dužnosti prodekanice za financije, ali i profesorske dužnosti zbog njezina neetična ponašanja na usmenim ispitima – pušenja, vrijeđanja studenata i sl., te činjenice da je prolaznost na njezinim kolegijima tek 13 posto. Istaknuto je kako se raspravljalo i o načinu rada profesorice Vujasinović radi podizanja razine obrazovanja i općega stanja na Fakultetu.


 Kako je navedeno, prvi plenum održan je u ponedjeljak navečer ispred zgrade Fakulteta jer dekanica Bischoff nije dopistila da se plenum, unatoč lošemu vremenu, u traženo vrijeme održi unutra.




 Na plenumu se raspravljalo o tri glavne točke čiji je sadržaj, ističe se, bitan za rad Fakulteta. To su uvjeti studiranja (mentorstvo, prolaznost kolegija, upis kolegija krajem akademske godine, studomat – ISVU sustav, apsolventi), Studentski zbor i neisplata honorara.


 Rasprava je završena s pet zaključaka. Osim što su zatražili ostavke dekanice i prodekana te ostavku profesorice Edite Vujasinović i njezino odstupanje s profesorske dužnosti, plenumaši su izglasali da treba osigurati dovoljan broj mentora za danu kvotu studenata unutar određenih smjerova.


 Plenum je zatražio i da se sadašnji Studentski zbor razriješi i održe novi izbori, a izglasan je i zahtijev da se isplate honorari svim studentima i vanjskim suradnicima u roku od četrnaest dana jer su mnogi studenti honorarno radili za Fakultet, a za to nikada nisu bili plaćeni, što se odnosi i na vanjske suradnike,  na što je njih nekoliko i osobno reagiralo.  


 Objašnjeno je se kako je plenum sazvan zbog nezakonitog upisivanje kolegija na kraju akademske godine, zbog upisivanja lažnih padova studentima apsolventima te zbog manjka mentora. Za studente je bitan problem nejednakost provedenih upisa u ISVU sustav (studomat), gdje mnogi studenati imaju ugovore o plaćanju školarine, a u sustavu je navedeno da nisu ništa plaćali. 


 Plenum je raspravljao i o radu Studentskoga zbora i ocijenio da je nezadovoljavajući jer članovi Studentskoga zbora odbijaju surađivati sa studentima i ne žele javno reći tko su članovi Studentskoga zbora Tekstilno-tehnološkog fakulteta.