Grad: Rijeka
Danas: 11° djelomično oblačno
Sutra: 6° 17° djelomično oblačno
26. veljače 2017.
Kaznene prijave protiv Grada Zagreba

Provalili u klub i postavili ogradu: Grad Zagreb hoće ugasiti kultni klub »Jabuka«, radi parkirališta!?

 Provalili u klub i postavili ogradu: Grad Zagreb hoće ugasiti kultni klub »Jabuka«, radi parkirališta!?
Provalili u klub i postavili ogradu: Grad Zagreb hoće ugasiti kultni klub »Jabuka«, radi parkirališta!?
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2016. u 18:53 2016-12-15T18:53:00+01:00

ZAGREB – Po nalogu gradskih vlasti, jučer rano ujutro zaštitari »Bilić Erić Securityja« provalili su na terasu kultnog zagrebačkog noćnog kluba »Jabuka« i ilegalno postavili ogradu odvojivši ga od matičnog prostora i pripadajućeg interijera. Neshvatljivi incident na štetu najstarijeg urbanog noćnog kluba u zemlji a i šire koji djeluje već 48 godina kao zaštitni znak alternativnog zvuka i kulture zgrozio je domaću javnost, brojne kulturnjake i glazbenjake, i to ne bez razloga.

Iz GSK Jabuka upozorili su da je na nasilan način počela priprema za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba na ovim prostorima te su najavili podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih osoba u Gradu Zagrebu. Naime, prostor kluba nije u vlasništvu Grada a sudski postupak oko zemljišta još uvijek traje. Tim više, u pitanju je zemljište koje je proglašeno kulturnim dobrom. Zvuči bizarno, Grad Zagreb osmislio je da baš na tom prostoru izgradi parkiralište za automobile!? IZ GSK Jabuka oglasili su se priopćenjem u kojem se objašnjavaju svi detalji suludog plana :

– U ranim jutarnjim satima, pod okriljem noći, djelatnici Bilić Erića provalili su na terasu Jabuke, zatvorili je i fizički odvojili od kluba čime su na nasilan način počinju pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba ne samo u Zagrebu, već i šire na na ovim prostorima. Terasa graniči sa školskom sportskom dvoranom za čije rušenje je Grad Zagreb, kao investitor sam sebi izdao građevinsku dozvolu. Nije nam jasno kako, obzirom da je cijelu građevinsku česticu na kojoj se nalazi i školska dvorana, Ministarstvo kulture RH zaštitilo kao kulturno dobro. Bitno je naglasiti da prostor u kojem se nalazi klub Jabuka nije u vlasništvu Grada Zagreba, oko čega se već godinu dana vodi sudski spor. Prema lokacijskoj dozvoli koju smo dobili na uvid, terasa kluba s kojim Zagreb živi već gotovo 49 godina predviđena je za parkiralište! Radovi na rušenju sportske dvorane čiji zid se naslanja na Jabuku, počeli su prije dvadesetak dana, što smo prijavili Ministarstvu kulture i Građevinskoj inspekciji, ali očito bez uspjeha. Unatrag sedam dana, dva puta je zbog pokušaja provale na terasu kluba pozivana i policija.Obzirom na navedeno, GSK Jabuka će podnijeti kaznene prijave protiv svih odgovornih koji sudjeluju u ovom barbarskom činu. To nije napad samo na imovinu, već i na kulturne vrijednosti Grada Zagreba i Republike Hrvatske – upozorio je Tomislav Petrović u ime kluba podsjećajući na 1998. godinu kada je HDZ-ova gradska vlast zatvorila klub da bi nakon dobivenog upravnog spora 2001. godine klub ponovno dobio dopuštenje za rad. Indikativno, na ponovno otvorenje došao je tadašnji i sadašnji dugovječni gradonačelnik Milan Bandić počastivši sve goste rundom pića. U međuvremenu, u zemljišnim knjigama ništa se nije promijenilo osim što je cijela čestica proglašena kulturnim dobrom. 

Grad: Radovi nemaju veze s dvorištem Kluba Jabuka

Iz zagrebačke gradske uprave priopćeno je  da se radovi na rekonstrukciji Osnovne škole Jabukovac, uključujući parking, obavljaju na čestici čije pravo korištenja ima Škola i nemaju nikave veze s dvorištem Kluba Jabuka, koji je iza školske dvorane, a da taj klub inače nelegalno koriti prostor na Jabukovcu.

Gradski ured za prostorno uređenje je time opovrgnuo tvrdnje Kluba Jabuka da Grad ima namjeru terasu Kluba pretvoriti u prakiralište, a ističe i da za radove postoji pravomoćna građevinska dozvola, potvrda Zavoda za zaštitu spomenika kulture te da je imenovan predstavnik Zavoda za konzervatorski nadzor. Navodi da je Grad počeo radove na sanaciji i dogradnji Škole 18. studenoga, te da se osobita pažnja poklanja uklanjanju salonitnih ploča s azbestom.

Gradski ured za imovinsko-pravne poslove ustvrdio je da Klub Jabuka prostorije na adresi Jabukovac 28 koristi nelegalno, zbog čega Grad vodi postupak protiv Kluba pred Trgovačkim sudom, tražeći da preda prostor za koji nema valjani ugovor.

Kultni zagrebački klub Jabuka priopćio je u četvrtak da su u ranim jutarnjim satima 15. prosinca djelatnici (zaštitarske tvrtke) Bilić Erića provalili su na terasu Jabuke, zatvorili je i tako odvojili od kluba, čime, smatraju, »počinju pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba« u Zagrebu. Ističe da nemaju ništa protiv nove dvorane, nego protiv planu da se od terase napravi parking. U priopćenju kažu i da im nije jasno kako je Grad dobio građevinsku dozvolu s obzirom da je građevinska česticu na kojoj je školska dvorana kulturno dobro.

Etlinger: Zagovaramo sanaciju Škole, no gašenje Jabuke bilo bi tragično za urbani identitet

Gradski zastupnik SDP-a Dominik Etlinger izjavio je tim povodom kako »činjenica, da je Ministarstvo kulture prostor zaštitilo kao kulturno dobro, Bandićevoj ekipi očito ne predstavlja prepreku u kulturocidu koji sustavno provode«.

»Kulturnu i industrijsku baštinu Grada Zagreba treba čuvati i zaštititi, a ne uništavati ili pustiti da propada. Jučer je uništen Paromlin, danas se to radi Jabuci, a sutra će na red doci Gredelj, Ledana, blok Badel ili neki drugi prostor. To ne smijemo dopustiti«, rekao je za Hinu.

»Rekonstrukcija sportske dvorane Osnovne škole Jabukovac smo zagovarali, kao sanaciju svih vrtića i škola koje imaju krovove s otrovnim azbestnim pločama, no rad kluba ne smije biti trajno ugrožen. Notorna je činjenica provjerljiva golim okom da je više od polovice terase ograđeno žičanom ogradom i to preko noći bez upozorenja i dogovora. Bojim se da Jabuku ne zadesi sudbina Saloona. Zajedničko im je da se nalaze na vrlo atraktivnim zemljištima u elitnom dijelu Zagreba. Gašenje kluba koji 49 godina uveseljava Zagrepčane bilo bi tragično za urbani identitet i zagrebačku kulturnu scenu,« ističe gradski zastupnik Dominik Etlinger.

Ured za prostorno uređenje: Nelegalni korisnik sprečavao je radove

Ured za prostorno uređenje u priopćenju kojim je odgovorilo na upit Hine, navodi da izvodi radove na uklanjanju dvorane, koja se nalazi na čestici koja je sastavni dio zemljišta Škole. Dakle ne radi se na čestici na kojoj je smješten klub Jabuka, ističe.

»Nelegalni korisnik kluba prilikom izvođenja radova sprječavao je izvođenje radova odnosno uklanjanje salonitnih ploča s azbestom sa dvorane, mada je nekoliko puta upozoren usmeno i pismeno kako je neophodno što hitnije ukloniti azbestne ploče radi zdravlja i sigurnosti djece, a pogotovo što su se azbestne ploče uklanjale s građevine odnosno dvorane koja s klubom nema nikakve veze«, navodi Gradski ured za prostorno uređenje.

»Vezano uz navode da je terasa kluba predviđena za parkiralište, kako je nelegalni korisnik kluba izjavio, ističemo kako se parkiralište nalazi na k.č.br. 231/1 dakle na čestici i mjestu na kojem se i sada nalazi parkiralište odnosno na čestici gdje se nalazi škola, dakle nema nikakve veze s prostorom iza dvorane odnosno dvorištem iza kluba«, navodi Gradski ured za prostorno uređenje.

Gradski ured za imovinu: Klub nikad nije sklopio ugovor o zakupu

Gradski ured za imovnisko – pravne poslove je u svom odgovoru naveo kako je poslovni prostor na adresi Jabukovac 28, temeljem Ugovora o privremenom korištenju, koji je s gradom na godinu dana potpisao lipnja 2001., koristio Glazbeno scenski klub Jabuka iz Zagreba.
»Budući da je korisniku prostor dan na privremeno korištenje isključivo za potrebe rada udruge, a da je utvrđeno kako u prostoru osim Glazbeno scenskog kluba Jabuka djeluje i društvo Glazbeni klub Jabuka d.o.o. (...) koje obavlja ugostiteljsku djelatnost, po isteku Ugovora nisu bili ispunjeni uvjeti za ponovnu dodjelu prostora«, kaže se u priopćenju.

Taj gradski ured navodi da je u više navrata skrenuta pozornost Klubu da takvo korištenje prostora može regulirati isključivo ugovorom o zakupu, ali da zbog »pasivnosti korisnika, ugovor o zakupu nikada nije sklopljen«. Zbog toga je Grad pozvao korisnika da oslobodi prostor koji koristi, a pošto se Klub Jabuka oglušio, Grad je poveo postupak pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, Stalnom službom u Karlovcu i taj je postupak u tijeku, kaže se u odgovoru Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada. (Hina)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka