Početak jedne suradnje

Prigodan program: Filmska večer u Tiflološkom muzeju povodom Dana osoba s invaliditetom

P. N.

Jedna od gledateljica koja je slučajno navratila na projekcije filmova prepoznala se u "Čuješ li me?" Ante Babaje iz 1958. u kojem je glumila kao dijete, i oduševila sejer nije znala da će ovaj film biti prikazan



U petak, 2. prosinca u Tiflološkom muzeju održana je zanimljiva filmska večer povodom Dana osoba s invaliditetom. U organizaciji Udruge Felix i Obzor filma, te uz goste Udrugu Spirit iz Rijeke i njihovu promociju međunarodnog filmskog festivala Uhvati film, a kao pilot program za suradnju između spomenutih aktera i Tiflološkog muzeja, gledatelji su uživali u kratkim filmovima.


Kao svojevrsno otvaranje pušten je hrvatski film koji obrađuje tematiku invaliditeta, Ante Babaje: “Čuješ li me?” (1958.), zatim zanimljiv rad Anje Mihaljević “Jednom nogom na zemlji”, da bi zatim Denis Pilepić, voditelj Spirita i selektor Festivala predstavio izbor od nekoliko filmova s prethodnih godina, dijelom naslonjenih prema tematici slijepih osoba koje sudjeluju u filmovima kao glumci ili autori.


Filmovi koji su u ovoj selekciji predstavljali Fest Uhvati film dolaze iz Engleske, Španjolske, Irana, Bosne i Crne Gore, a po riječima voditelja izbor je velik i zahvaća još dvadesetak zemalja.




Filmovi se svake godine biraju između stotina pristiglih iz cijelog svijeta, i prikazuju na matičnim priredbama u Novom Sadu i Rijeci, ali i na mini turnejama u svakoj od matičnih zemalja. Samo tijekom protekle dvije godine segmente ovog kvalitetnog festivala vidjela je publika u 20-tak hrvatskih gradova.


Česta su gostovanja u školama i fakultetima gdje se održavaju prezentacije Festivala jer teme i način obrade kroz film nadopunjuju uobičajene školske aktivnosti. Filmovi su umjetnički vrijedni, životni, zabavni i poučni, čemu svjedoče ne samo zadovoljna lica publike u Tiflološkom muzeju, i veliki pljesak na kraju, već i upiti za dalje termine i prikazivanja.


Sve dodatne informacije o projektu mogu se dobiti na web stranicama udruge Spirit iz Rijeke www.spirit-ri.hr gdje se može vidjeti i nekoliko filmova.


Ugodnu atmosferu priredbe podigla je slučajna okolnost da se jedna gospođa iz publike prepoznala u filmu A. Babaje iz 1958. u kojem je glumila kao dijete, i oduševila se naravno, jer nije znala da će ovaj film biti prikazan već je slučajno došla. Svi prisutni složili su se sa završnim riječima ravnateljice muzeja da je ovim programom na najbolji mogući način obilježen Dan osoba s invaliditetom i da je ovo tek početak jedne lijepe suradnje.


S predstavljanja Festivala


S predstavljanja Festivala