Mijenjajte proračun, ne gradonačelnika

Plenković protiv raskida koalicije s Bandićem, za kandidata za gradonačelnika će isturiti – Prgometa?

Zlatko Crnčec

Ilustracija

Ilustracija

Kako se može neslužbeno doznati, Plenković se na sjednici vrha stranke snažno suprotstavio najavi dijela vodstva zagrebačkog HDZ-a da raskine koaliciju s Bandićem u Zagrebu, odbije proračun i isforsira imenovanje povjerenika



ZAGREB Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jučer je još jednom dao naslutiti da njegova stranka ipak neće rušiti zagrebački proračun i time gradonačelnika Milana Bandića, te umjesto njega imenovati povjerenika koji bi vodio Zagreb do redovnih izbora u svibnju sljedeće godine.


– Vrlo smo jasno rekli, ukoliko postoje pojedine stavke proračuna Grada Zagreba koje u prvom nacrtu nisu zadovoljavajuće s aspekta gradske organizacije, da onda želim znati koji su to aspekti, koje su to točke i koji bi to bili amandmani koje bi gradska organizacija predstavila i time poboljšala refleksiju u proračunu političkih prioriteta za Grad Zagreb. Tek nakon toga možemo razgovarati o drugim temama – rekao je Plenković u Varaždinu gdje je sudjelovao u svečanom obilježavanju Dana grada.


Normalno na izbore


Ova je njegova izjava na tragu one koju je dao u ponedjeljak uvečer nakon zajedničke sjednice predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke kada je rekao da je HDZ kao »najsnažnija politička snaga u zemlji, pripravna izaći kvalitetno na izbore na normalan način u svim sredinama«. Zagrebački HDZ-ovci nisu u prvom čitanju podržali gradski proračun za 2017. godinu jer su ga ocijenili nerazvojnim. Drugo čitanje i izglasavanje bit će na sjednici Gradske skupštine 20. prosinca.




Kako se može neslužbeno doznati, Plenković se na sjednici vrha stranke snažno suprotstavio najavi dijela vodstva zagrebačkog HDZ-a da raskine koaliciju s Bandićem u Zagrebu, odbije proračun i isforsira imenovanje povjerenika. Navodno je istaknuo da bi to ugrozilo političku stabilnost u Zagrebu, a samim time i u Hrvatskoj. U tome ga je snažno podržao i Drago Prgomet koji je sjednici prisustvovao kao potpredsjednik zastupničkog kluba HDZ-a u Saboru. On je kao argument protiv rušenja Bandića naveo mogućnost da bi ga se time pred biračima napravilo žrtvom. Navodno se prethodnih mjeseci samom Prgometu nudilo da bude kandidat HDZ-a za gradonačelnika, te da je on bio sklon toj ideji, ali samo pod uvjetom da istovremeno preuzme i vođenje zagrebačkog HDZ-a.


Mikulićevo soliranje


Iako se u prvi trenutak činilo da Andrija Mikulić za svoju inicijativu rušenja Bandića ima ne samo podršku stranačke središnjice, nego i da je ona njen autor, po svemu sudeći radilo se o soliranju njega i dijela vodstva zagrebačkog HDZ-a okupljenog oko njega.


Među zagrebačkim HDZ-ovcima nesklonim Mikuliću kruži verzija da je on s ovom inicijativom, ali i s onom da se preimenuje Trg maršala Tita, izašao samo zbog toga da se u javnosti prikaže kao odlučan političar, iako je unaprijed znao da ni od jedne neće biti ništa. Po njima, Mikulić kao i njegov politički mentor, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, je u stvari u jako dobrim odnosima s Bandićem što je bilo vidljivo na prošlim lokalnim izborima 2013. godine, kada je HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Margareta Mađerić loše prošla jer su stranka praktički podržavala Bandića, a ne nju. O političkoj situaciji u Zagrebu jučer je uvečer raspravljalo predsjedništvo Gradskog odbora HDZ-a, ali do trenutka pisanja ovog teksta sjednica još uvijek nije bila završena.