Neodlučna

Bruna Esih još uvijek razmišlja o kandidaturi za gradonačelnicu Grada Zagreba

Zlatko Crnčec

Bruna Esih / Foto P. MAČEK/PIXSELL

Bruna Esih / Foto P. MAČEK/PIXSELL

Sve više imena veže se uz izbore za gradonačelnika Grada Zagreba



ZAGREB – Nezavisna saborska zastupnica izabrana na listi HDZ-a, Bruna Esih, još uvijek nije donijela konačnu odluku o tome hoće li se kandidirati za gradonačelnicu Zagreba. U političkim kuloarima, naime, već mjesecima kruži informacija da ona ozbiljno razmišlja o ovoj opciji.


Kako se može neslužbeno doznati iz njoj bliskih krugova, ona ne namjerava žuriti s konačnom odlukom. U kuloarima se pojavila i informacija da bi član predsjedništva HDZ-a i donedavni ministar kulture Zlatko Hasanbegović mogao biti na njenoj nezavisnoj listi kao 51. po redu, odnosno kao onaj koji je podržava bez izgleda da uđe u Gradsku skupštinu. Međutim, kako se pouzdano doznaje, Hasanbegović sugurno neće sudjelovati na listi Brune Esih čak i ako se ona odluči da izađe s njom, već će ostati lojalan HDZ-u.


Što se tiče samog HDZ-a, ova stranka još uvijek nije odlučila tko će biti njen kandidat za gradonačelnika Zagreba, a konačna se odluka očekuje u sljedećih desetak dana. Navodno, nitko ne želi biti kandidat zbog toga jer je premalo vremena za kvalitetno predstavljanje kandidata u javnosti. Druga velika stranka, SDP, najvjerojatnije će podržati kandidatkinju HNS-a Anku Mrak Taritaš, a pregovori ove dvije stranke su u tijeku. Otežava ih dogovor o podjeli brojnih funkcija koje idu s osvajanjem vlasti u Zagrebu.




Most također još uvijek nije odlučio tko će biti njihov kandidat, a u medijima se dosad spominjao aktualni ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović. Sigurni kandidati za prvu osobu Zagreba u ovom su trenutku aktualni gradonačelnik Milan Bandić i njegova nekadašnja zamjenica Sandra Švaljek, koju podržava HSLS.