Sutra odluka

Andrija Mikulić i Milijan Brkić kandidati HDZ-a za osvajanje Zagreba?

Dražen Ciglenečki

Milijan Brkić, Nada Murganić i Andrija Brkić / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Milijan Brkić, Nada Murganić i Andrija Brkić / Foto Davor KOVAČEVIĆ

U HDZ-u su svjesni da imaju male šanse da njihov kandidat postane gradonačelnik pa se pažnja daje stranačkoj listi kako bi polučila što bolji rezultat



ZAGREB – Gradski odbor HDZ-a Zagreb sutra će odrediti kandidata stranke za gradonačelnika, kao i osobu koja će biti prva na listi ove stranke za Gradsku skupštinu na lokalnim izborima 21. svibnja. Kako se može neslužbeno doznati, gotovo je sigurno da će gradonačelnički kandidat biti predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, a zadnje informacije govore o tome da bi prvi na listi mogao biti zamjenik predsjednika HDZ-a na državnoj razini Milijan Brkić.


Još nije poznato stajalište vodstva stranke na državnoj razini oko mogućnosti da bi Brkić mogao voditi listu. Naime, u HDZ-u su svjesni da imaju jako male šanse da njihov kandidat postane gradonačelnik pa se zbog toga velika pažnja poklanja stranačkoj listi kako bi ona polučila što bolji rezultat.


To je tim važnije jer se očekuje da nitko u Skupštini neće imati većinu pa bi stoga HDZ mogao računati da postane dio skupštinske većine ako lista dobro prođe na izborima. Osim toga, Brkić je zamjenik predsjednika postao dok je predsjednik stranke bio Tomislav Karamarko pa i zbog toga ne spada u krug ljudi od najvećeg povjerenja predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. S druge pak strane nepotvrđene informacije govore o tome da bi Brkić mogao postati glavni operativac za cijelu kampanju HDZ-a za lokalne izbore.




U četvrtak će se pak održati zajednička sjednica predsjedništva HDZ-a na državnoj razini i Nacionalnog vijeća stranke na kojoj bi trebalo biti riječi i nastupu stranke na lokalnim izborima. Osim Zagreba još nije jasno kako će HDZ na izbore izaći u Međimurskoj županiji gdje još uvijek nije isključena koalicija s HNS-om i njihovim županom Matijom Posavcem. Ako taj dogovor uspije bila bi to druga županija u kojoj HDZ neće imati svog kandidata. U Koprivničko-križevačkoj županiji HDZ će podržati nekadašnjeg HSS-ovca i aktualnog župana Darka Korena.


Kako se može neslužbeno doznati, nezavisna saborska zastupnica Bruna Esih, članica kluba HDZ-a, svoju će kandidaturu za gradonačelnicu donijeti tek nakon što to napravi HDZ.


U tijeku su razgovori s potencijalnim kandidatima za njenu nezavisnu listu za Gradsku skupštinu.