Katalonija

Zovu ga katalonski Mandela: Tko je političar, koji je zbog propalog pokušaja osamostaljenja, dobio 13 godina zatvora

Hina

Reuters

Reuters

Dugogodišnji pobornik katalonske neovisnosti i u to doba potpredsjednik regionalne vlade, Junqueras je bio najviši od 12 bivših katalonskih dužnosnika izvedenih na suđenje, pošto je prvi čovjek pokreta Carles Puigdemont pobjegao u inozemstvo



Zagonetni profesor ugodna karaktera i jedna od ključnih figura katalonskog separatističkog pokreta Oriol Junqueras podnio je najveći teret propala pokušaja osamostaljenja, događaja koji je izazvao najveću političku krizu u Španjolskoj od smrti Francisca Franca. 


Junqueras, profesor koji je postao političar, osuđen je u ponedjeljak na 13 godina zatvora za svoju ulogu u zabranjenom referendumu 1. listopada 2017. i kasnijem proglašenju neovisnosti.


Dugogodišnji pobornik katalonske neovisnosti i u to doba potpredsjednik regionalne vlade, Junqueras je bio najviši od 12 bivših katalonskih dužnosnika izvedenih na suđenje, pošto je prvi čovjek pokreta Carles Puigdemont pobjegao u inozemstvo.




Pedesetogodišnji otac dvoje djece odlučio je ostati i od tada je već proveo dvije godine u pritvoru.


On za sebe tvrdi da je politički zatvorenik, što Španjolska odlučno niječe.


»Progonjen sam zbog svojih ideja, a ne zbog djela«, rekao je sudu u veljači.


Iako iza rešetaka, uspio je zadržati svoj status u Kataloniji i izabran je i u španjolski i u europski parlament.


Od malih nogu


Rođen u Barceloni 11. travnja 1969. živio je s ocem učiteljem i majkom medicinskom sestrom i obrazovao se u talijanskoj vjerskoj školi.


Iako je diskretan kada mu je djetinjstvo u pitanju, katalonskom listu La Vanguardia kazao je da počeo podržavati neovisnost kada mu je bilo osam.


Poliglot koji uz materinski katalonski govori španjolski, engleski i talijanski, kao doktor povijesnih znanosti poučavao je na Autonomnom sveučilištu u Barceloni i javnosti postao poznat kao voditelj povijesnih emisija na katalonskom radiju i televiziji.


Godine 2007. iz predavaonica se preselio u politiku, prvo kao lokalni vijećnik, zatim kao eurozastupnik i od 2011. kao gradonačelnik Santa Vicenca dels Hortsa.


Iste godine preuzima čelno mjesto u Katalonskoj republikanskoj ljevici (ERC), stranci koja je tada tavorila u prosječnosti, a on je u nekoliko godina pretvorio u vodeću snagu zagovornika neovisnosti.


Stranku je nastavio voditi i iz zatvora pokušavajući pridobiti one Katalonce, a takvih je nešto više od većine, koji se protive odvajanju od Španjolske.


»Rekao nam je: Suočen sam s vrlo teškom kaznom, ali ne smijemo odustati od naše politike, ne smijemo odustati od dijaloga«, prepričao je zastupnik ERC-a Gabriel Rufian.


»Možda će zvučati pretjerano, ali imamo Mandelu«, dodao je.


Izgled fratra


Junqueras je 2016. postao katalonski potpredsjednik i bio je zadužen za organizaciju zabranjenog referenduma.


Jedan od bivših članova njegova kabineta, koji je želio ostati neimenovan, opisao ga je kao »vrlo razboritog i strogog«.


Predani katolik povećeg trbuha i uredne brade, Junqueras ima nešto »franjevačko u svom izgledu«, rekao je katalonski pisac Sergi Pamies.


Enric Millo, predstavnik Madrida u Kataloniji tijekom krize 2017., analogiju je odveo korak dalje, rekavši da Junqueras »govori vrlo dobro, gotovo kao svećenik«.


Ali ima on i svoju drugu stranu, dodaje Millo, »iznenada, kada treba djelovati, izvlači oštricu«.


Novinar Joaquim Coll kaže da je Junqueras unatoč svojoj »svećeničkoj retorici« pravi »fudamentalist« kada je neovisnost u pitanju i nije osoba »kojoj možete vjerovati«.


Iako je nedvojbeno čovjek koji traži lojalnost, Junqueras ima reputaciju osobe koja izbjegava teška pitanja, a mnogima je, čak i onima koji su mu bili blizu, ostao zagonetan.


»Još se pitam tko je zapravo Junqueras«, priznao je u svojoj nedavno objavljenoj knjizi Santi Vila, jedan od trojice bivših katalonskih dužosnika koji na suđenju u Madridu nije kažnjen zatvorskom kaznom.