Tvrdi zakoni

Znate li koje europske zemlje još uvijek potpuno zabranjuju pobačaj?

Hina

Foto iStock

Foto iStock

»Trebali bismo imati pravo na to u našim bolnicama, a ne ići u Barcelonu s osjećajem krivnje i stida«, kazala je Mendoza Cortes koja želi da to bude tema kampanje na parlamentarnim izborima iduće godine



Andora je najpoznatija kao skijaško odredište i porezna oaza, ali je i jedna od posljednjih europskih zemalja koja brani pobačaj.


Žene u toj zemlji s 85.500 stanovnika smještenoj u istočnim Pirenejima između Francuske i Španjolske, nemaju pravo na pobačaj čak ni u slučaju silovanja ili kada im je život ugrožen.


Nakon što je Irska ove godine referendumom ukinula zabranu pobačaja, samo još Malta, Vatikan i San Marino imaju takve zakone u Europi.




U Andori se pobačaj kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju do šest mjeseci.


»Bila sam trudna s bebom za koju je postojao rizik da će umrijeti u mom trbuhu, ali nisam imala pravo na pobačaj«, kaže Sonia koja je u petom mjesecu trudnoće saznala da njezin plod boluje od neizlječive bolesti i da vjerojatno neće preživjeti trudnoću.


Po andorskim zakonima, morala bi roditi mrtvorođenče, ali je ipak donijela tešku odluku da će pobaciti.


Kao i više od stotinu žena svake godine, i Sonia je prešla andorsku granicu i postupak obavila u Kataloniji.


»Vi dolazite u našu zemlju kupiti cigarete – mi dolazimo u vašu zemlju kupiti naša prava«, kaže slogan na plakatu za legalizaciju pobačaja koji se dijeli na društvenim mrežama.


»To je oblik mučenja«, kaže Vanessa Mendoza Cortes iz skupine Zaustavite nasilje koja se bori za legalizaciju pobačaja.


»Trebali bismo imati pravo na to u našim bolnicama, a ne ići u Barcelonu s osjećajem krivnje i stida«, kazala je Mendoza Cortes koja želi da to bude tema kampanje na parlamentarnim izborima iduće godine.


Andorske vlasti osuđuje i smatra ih licemjernim jer zatvaraju oči pred tim da žene odlaze na pobačaj u inozemstvo.


To je opcija koju, međutim, na raspolaganju imaju samo one žene koje mogu platiti između 600 i 1000 eura. Novčanice se obično predaju španjolskom liječniku u omotnici.


Maria, koja je napravila pobačaj u 18. godini, rekla je da je imala sreće što je njezina obitelj uspjela prikupiti novac jer je svjesna da mnoge žene nemaju tu mogućnost.Danas, kad joj je 27 godina, sjeća se šoka proživljenog kada ju je andorski ginekolog prisiljavao da sluša otkucaje srca zametka, pokušavši je odgovoriti od prekida trudnoće.

Povratak iz klinike za pobačaje u Španjolskoj trajao je tri sata cestovne vožnje tijekom koje se presavijala od bolova u trbuhu.


Vratila se jako uznemirena, ali »nije bilo psihološke ili liječničke potpore nakon toga«.


Liječnici riskiraju zatvor


Andorski liječnici riskiraju zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine i petogodišnju zabranu prakse u slučaju da budu uhvaćeni kako rade abortuse.


Zakon krše čak i ako pacijenticama pruže informacije ili adrese klinike u inozemstvu, rekao je za agenciju France Presse liječnik Eric Sylvestre Dolsa.


»U slučajevima kada je život majke ugrožen, meni kao liječniku to predstavlja ogroman etički problem«, kazao je.


On je jedan od rijetkih andorskih liječnika koji otvoreno podržavaju legalizaciju pobačaja na zahtjev.


Mnogi liječnici ne žele otvoreno razgovarati o pobačaju zbog straha da će usijana rasprava o tome izazvati nestabilnost u kneževini s jedinstvenim političkim sustavom.Iako je Andora parlamentarna kneževina, ona iz povijesnih razloga ima dva »sukneza« na čelu države: francuskog predsjednika i biskupa španjolskog Urgella.

Sadašnji biskup Joan-Enric Vives snažno se protivi abortusu i prijeti abdikacijom bude li legaliziran, rekla je Elisa Muxella, čelnica andorskog Instituta za ljudska prava.


»Vlada se skriva iza tog izgovora i kaže da pitanje pobačaja može ugroziti naše institucije«, kaže Muxella.


Sonia bi rado da aktualni francuski predsjednik Emmanuel Macron javno izjasni o tom pitanju.


»Učinite nešto za andorske žene«, poručila mu je. »Ne želim da moje kćeri prolaze istu stvar kao i ja«.