Sivi kitovi

Znanstvenici zahtijevaju istragu: Tko je odgovoran za smrt sivih kitova?

Portal Novilist.hr

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Znanstvenici očekuju povećanje brojke uginulih kitova zbog toga što se bližimo ljetnom razdoblju, kada životinje nastavljaju svoju migraciju iz toplih meksičkih laguna prema hladnim dijelovima Arktika. „Značaj broj uginulih životinja ove godine zahtijeva istragu“, kaže dr. Deborah Fauquier



Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) ovog je petka izjavila da pokreću istragu zbog visokog broja preminulih sivih hitova koji su ove godine pronađeni na Zapadnoj obali. Istraga će utvrditi je li uzrok ovom nemilom događaju okoliš, čovjek ili bolest.


Istraga je pokrenuta zbog službene deklaracije NOAA-e, o visokoj smrtnosti kitova Sjevernog Pacifika. Agencija je događaj okarakterizirala kao neočekivan i značajan, prenosi L.A. Times.


Na obalama Kalifornije, Oregona, Washingtona i Aljaske, od siječnja ove godine, primijećeno je sedamdeset uginulih kitova što je najveći broj od 2000. godine.




Većina kitova nakon smrti potone ili se povuče u udaljena područja, što znači da primijećeni leševi ovih morskih životinja predstavljaju tek mali dio.


Znanstvenici očekuju povećanje brojke uginulih kitova zbog toga što se bližimo ljetnom razdoblju, kada životinje nastavljaju svoju migraciju iz toplih meksičkih laguna prema hladnim dijelovima Arktika.


„Značaj broj uginulih životinja ove godine zahtijeva istragu“, kaže dr. Deborah Fauquier (Office of Protected Resources, Silver Spring).


Istraživački biolog koji prati sive kitove u državi Washington, naglašava da problem još nije dostigao razinu koja ugrožava čitavu populaciju sivih kitova uz Zapadnu obalu, gdje ih ima oko 27 tisuća.


„Ovo je vrlo važno istražiti, da razumijemo uzrok i vidimo doseg, ali nisam alarmiran. Imamo posla s vrstom koja je sve u svemu vrlo zdrava i dobro se drži“, prenosi L.A. Times.


Znanstvenici prijavljuju da su vidjeli na desetke sivih kitova koji pokazuju znakove iznurenosti, kao i manjak mišićne mase iza njihovih glava.


Kada kitovi započnu migraciju na sjever, koja se nastavlja do ljeta, njihova su tijela izložena „nutricionističkoj katastrofi“ jer ne jedu mjesecima, kaže Dave Weller, istraživački biolog NOAA-e (Southwest Fisheries Science Center).


„Očekujemo da životinje budu mršavije, ali ne i iznurene“, dodaje. Sumnja da kitovi nisu dovoljno jeli još prošlog ljeta dok su bili na sjeveru.


NOAA će istraživati i ekološke uvjete arktičke regije, uključujući povlačenje mora koje možda utječe na izvor hrane. Biologinja i oceanografkinja sa Sveučilišta Washington, Sue Moore, kaže da znanstvenici istražuju vezu morskog veza i malenih rakova kojima se kitovi hrane.


Fauquier kaže da će se razlog ovim smrtnim slučajevima doznati tek kroz nekoliko mjeseci do godinu dana, ako ne i više. Znanstvenici nisu nikada dokučili veliku smrtnost kitova iz 1999. i 2000. godine. Tada su nedostajali dijagnostički uzorci od kitova.


„Puno smo uspješniji kod autopsije životinja, te prikupljanju uzoraka iz ovog događaja“, zaključuje.