Migranti kao problem

Zbog migranata Talijani prijete vetom na summitu EU

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Odgovarajući na pitanje hoće li uložiti veto ako se ne ispune ti zahtjevi, Giuseppe Conti je rekao: "O tome neću ni razmišljati, ali ako se to dogodi, s moje strane, nećemo prihvatiti zaključke"



Predsjednik talijanske vlade Giuseppe Conti zaprijetio je u četvrtak da će uložiti veto na zaključke susreta na vrhu EU-a posvećenog migrantskom pitanju ne ispune li se zahtjevi Italije.


“Očekujemo djela. Ovaj susret na vrhu bit će izbor i spreman sam snositi sve njegove posljedice”, upozorio je Conte nakon dolaska u Bruxelles gdje održava summit.


Odgovarajući na pitanje hoće li uložiti veto ako se ne ispune ti zahtjevi, Giuseppe Conti je rekao: “O tome neću ni razmišljati, ali ako se to dogodi, s moje strane, nećemo prihvatiti zaključke”.




Talijanski populistički premijer je podsjetio da je popis zahtjeva podnio na neformalnom susretu s petnaesterim kolegama prošle nedjelje u Bruxellesu.


“Italija je pripremila prijedlog za koji mislimo da je razuman jer u cijelosti odgovara duhu i načelima na kojima počiva Europska unija”, istaknuo je Conte.


“Na susretima s čelnicima drugih zemalja članica čuo sam mnoge izjave solidarnosti. Očekujemo da se te riječi pretoče u djela”, istaknuo je.


“Italiji više ne trebaju riječi, nego konkretna djela. Sad je trenutak: u tom smislu ovaj susret mora biti jasan izbor između dvaju putova”, upozorio je.