Pravosudne dileme

Zapadne države upozoravaju Rumunjsku na sporne promjene pravosudnih zakona

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ovaj rijetko viđen korak događa se u trenutku kada je parlamentarno povjerenstvo u četvrtak počelo analizirati amandmane kaznenog zakona koji bi čelniku ljevice Liviuu Dragnei mogli omogućiti da izbjegne zatvor u žalbenom postupku, pošto ga je prvostupanjski sud osudio na tri i pol godine zatvora za fiktivno zapošljavanje



Dvanaest zapadnih zemalja, među kojima Francuska i Sjedinjene Države, pozvalo je u četvrtak rumunjski parlament da ne prihvati sporne amandmane na kazneni zakon koji bi mogli “potkopati vladavinu prava i pravosudnu suradnju”.


“Mi, međunarodni partneri i saveznici Rumunjske, pozivamo (…) da se ne unose izmjene koje bi mogle oslabiti vladavinu prava i sposobnost Rumunjske da se bori s kriminalitetom i s korupcijom”, ističu te zemlje u izjavi objavljenoj na mrežnoj stranici američkog veleposlanstva u Bukureštu.


Ovaj rijetko viđen korak događa se u trenutku kada je parlamentarno povjerenstvo u četvrtak počelo analizirati amandmane kaznenog zakona koji bi čelniku ljevice Liviuu Dragnei mogli omogućiti da izbjegne zatvor u žalbenom postupku, pošto ga je prvostupanjski sud osudio na tri i pol godine zatvora za fiktivno zapošljavanje.




Parlament u kojemu većinu ima ljevica, prošlog tjedna je donio i druge izmjene zakona, ovaj put kaznenog, koje po ocjeni oporbe idu za tim da “zaustave istrage” i “smanje ovlasti pravosuđa”.


“Neke izmjene kaznenog zakona i kaznenog postupka mogu kočiti međunarodnu pravosudnu suradnju i potkopati borbu (…) s organiziranim kriminalom, financijskim prekršajima, krijumčarenjem droge i ljudi”, ističu iste zemlje.


Socijaldemokratska vlada je odmah nakon povratka na vlast u prosincu 2016. htjela ublažiti kazneni zakon, ali je morala odustati nakon vala prosvjeda kakvi nisu viđeni od pada komunističkog režima krajem 1989.


Nakon toga je izglasala reformu pravosudnog sustava koju su kritizirali Bruxelles i Vijeće Europe ocijenivši da ugrožava neovisnost sudstva.


Lijeva većina je odlučila sazvati početkom srpnja izvanrednu sjednicu parlamenta na kojoj će se glasovati o dopunama kaznenog zakona.