Borba protiv virusa

Zabrinjavajuće vijesti: Koronavirus ponovo prisutan kod pacijenata koje su smatrali izliječenima. Liječnici su zabrinuti

P. N.

foto: REUTERS/Thomas Peter

foto: REUTERS/Thomas Peter

Liječnici vjeruju da bi moglo biti riječ i o tome da su pacijenti bili otpušteni iz bolnica iako su još uvijek bili u fazi oporavka, ali pouzdanog zaključka o ovim zabrinjavajućim slučajevima još uvijek nema.



Koronavirus se vraća i pacijentima koji su ga jednom preboljeli. Ovo su najprije uočili japanski liječnici, jer je jedna pacijentica u Japanu ponovno hospitalizirana, nakon što je jednom preboljela zarazu koronavirusom. O sličnim slučajevima sad javljaju i kineski mediji. Naime, 14 posto pacijenata koji su bili zaraženi, oporavili se te su otpušteni iz bolnica, na testovima su ponovo pozitivni na koronavirus. Kineski portal Caixin Global navodi da bi moglo biti riječ o tome da su oporavljeni pacijenti i dalje nositelji virusa, a ako se to potvrdi – to bi znatno moglo otežati borbu protiv epidemije.


Liječnici vjeruju da bi moglo biti riječ i o tome da su pacijenti bili otpušteni iz bolnica iako su još uvijek bili u fazi oporavka, ali pouzdanog zaključka o ovim zabrinjavajućim slučajevima još uvijek nema. Da su testovi bili pozitivni i kod pacijenata za koje se vjerovalo da su ozdravili potvrdio je ravnatelj odjela intenzivne njege u Narodnoj bolnici Guanzong 8 Li Yueping. U ovoj bolnici pronašli su trinaest pacijenata kod kojih se koronavirus “vratio”.


Ravnatelj infektivnog odjela bolnice Guanzong 8 Cai Weiping za kineske medije rekao je da su pozitivni rezultati stigli kao rezultat analnog brisa. Nedavno je, naime, utvrđeno da se virus širi i putem fekalija. Najprije se vjerovalo da se koronavirus širi isključivo putem respiratornih kapljica, kihanjem i kašljanjem. Prisustvo virusa u fekalnim uzorcima otkrili su istraživači Medicinskog fakulteta u Guangzhou.




U kinseskoj provinciji Guandong spremaju se sve oporavljene pacijente, kod kojih je naknadno ipak utvrđena prisutnost virusa, staviti pod konstantni nadzor, a pojačat će se i nadzor svih otpuštenih pacijenata. U ovoj provinciji zaraženo je ukupno 1.347 ljudi, od kojih je sedam umrlo, a 805 pacijenata smatralo oporavljenima.