Njemački stručnjaci

“Zabrana kanabisa je kontraproduktivna i neinteligentna”: Kriminalisti traže legalizaciju kanabisa

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Ova zabrana jednostavno ne služi ničemu«, rekao je u razgovoru za dnevnik Bild predsjednik BDK-a Andre Schulz



Savez njemačkih kriminalista (BDK) založio se u ponedjeljak za legalizaciju kanabisa tvrdeći da je sadašnja kriminalizacija kanabisa i njegovih konzumenata kontraproduktivna.


»Zabrana kanabisa je, povijesno gledano, potpuno proizvoljna i neutemeljena i do dan danas se ne može govoriti o inteligentnoj odluci. Ova zabrana jednostavno ne služi ničemu«, rekao je u razgovoru za dnevnik Bild predsjednik BDK-a Andre Schulz. On je dodao kako u ljudskoj povijesti nije bilo društva koje je uspjelo u potpunosti suzbiti konzumaciju droga i da se ta činjenica napokon treba i prihvatiti.


On se založio za kompletnu dekriminalizaciju konzumenata kanabisa.




»Naš trenutni sustav čini od tih ljudi kriminalce i tako potiče kriminalne karijere«, rekao je Schulz.


On je ukazao na to da bi svrsishodnije bile pojačane edukativne kampanje za odgovoran odnos prema drogama.


Od ožujka prošle godine liječnici mogu prepisati kanabis teško oboljelim pacijentima. Uvjet je da prije toga ostale terapije nisu pokazale učinak.


Prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja na ovu temu, većina Nijemaca se zalaže za to da konzumacija kanabisa i dalje ostane ilegalna.


Prema ispitivanju instituta Forsa, dvije trećine ispitanih je i za daljnju zabranu slobodne konzumacije kanabisa.


Među protivnicima legalizacije kanabisa je najviše pristaša demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke, dok simpatizeri manjih stranaka poput Ljevice, Zelenih ali i desne, populističke Alternative za Njemačku, spadaju u zagovornike legalizacije kanabisa.


(Hina) xnkre ybr05.02.2018. 12:18:42