Skandalozna odluka pravosuđa Republike Srpske

Za rušenje džamija plaćaju – muslimani

Boris Pavelić

Islamska zajednica BiH mora platiti 24 tisuće eura sudskih troškova nakon što je Vrhovni sud RS odbio 32 milijuna eura težak odštetni zahtjev IZ protiv RS zbog rušenja svih 16 džamija u Banja Luci



Islamska zajednica BiH (IZ) mora platiti 24 tisuće eura sudskih troškova nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske (RS) ovih dana zbog zastare odbio 32 milijuna eura težak odštetni zahtjev IZ protiv RS zbog rušenja svih šesnaest džamija u Banja Luci ratne 1991.


Vrhovni sud u Banja Luci potvrdio je presudu Okružnoga suda u tom gradu, koji je ukinuo presudu Osnovnoga suda iz 2009. da RS i grad Banja Luka Islamskoj zajednici moraju platiti 32 milijuna eura odštete.


Mediji iz BiH javljaju kako Vrhovni sud RS u obrazloženju presude nije dovodio u pitanje odgovornost RS i grada Banja Luke, ali je konstatirao kako je nastupila zastara. Stoga je tužitelj, IZ, izgubio spor, pa mora platiti 24 tisuće eura sudskih troškova.




Odvjetnik IZ BiH Esad Hrvačić izjavio je kako će se žaliti Ustavnome sudu BiH, ali i da je spreman na tužbu Europskome sudu za ljudska prava u Strasbourgu. On je podsjetio na presudu Radoslavu Brđaninu, srpskom ratnom vođi banjalučke regije, kojega je Haški sud osudio na 32 godine zatvora, među ostalim i zbog »uništavanja vjerskih objekata«.


Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava RS Branko Todorović izjavio je kako institucije u BiH često koriste formalne načine da izbjegnu odgovornost za ratna razaranja.


Glavni tajnik Rijaseta IZ BiH Muhamed Salkić izjavio je kako su vlasti »Banje Luke i vlada RS potpuno zakazale da priznaju necivilizacijski, nekorektan i neljudski čin rušenja džamija, koji je i ratni zločin«. Prema podacima IZ, od 1.140 džamija koliko je u BiH bilo prije rata, srušeno je šesto.