Kap koja je rpelila čašu

ZLOSTAVLJANJE U GOOGLEU Osoblje prosvjeduje zbog postupanja prema ženama

Hina

Prosvjed zaposlenika u Singaporeu / Reuters

Prosvjed zaposlenika u Singaporeu / Reuters

Bijes u kompaniji je dosegao točku vrenja prošli tjedan nakon što se saznalo da je visoko rangirani zaposlenik, napuštajući tvrtku, primio otpremninu od 90 milijuna dolara, iako je Google optužbe na njegov račun za seksualno uznemiravanje ocijenio »vjerodostojnim«. Radi se o Andyju Rubinu, jednom od izvršnih direktora i »tvorcu« operativnog sustava Android



ZAGREB Osoblje u uredima Googlea diljem svijeta napustilo je svoja radna mjesta u znak prosvjeda zbog načina na koji ta tvrtka postupa prema ženama, tražeći nekoliko ključnih promjena u postupanju tvrtke u slučajevima optužbi za seksualno napastovanje, prenosi u četvrtak BBC.


Izvršni direktor Googla Sundar Pichai je osoblju poručio da razumije njihovo nezadovoljstvo te da podržava njihovo pravo na akciju.


»Razumijem ljutnju i razočaranje koje mnogi od vas osjećaju. I ja to isto osjećam i obvezujem se da ćemo napraviti napredak glede tog problema koji je predugo prisutan u našem društvu (….) i da, također ovdje u Googleu«, kazao je Pichai.




Bijes u kompaniji je dosegao točku vrenja prošli tjedan nakon što se saznalo da je visoko rangirani zaposlenik, napuštajući tvrtku, primio otpremninu od 90 milijuna dolara, iako je Google optužbe na njegov račun za seksualno uznemiravanje ocijenio »vjerodostojnim«.


Radi se o Andyju Rubinu, jednom od izvršnih direktora i »tvorcu« operativnog sustava Android.


Rubin je svojim radom osigurao milijune dolara prihoda Googleu jer je osmislio operativni sustav na kojem rade gotovo svi pametni telefoni i tableti na svijetu osim iPhonea i iPada.


Njega je za seksualno uznemiravanje prije pet godina prijavila zaposlenica kojoj je bio šef, optuživši ga zbog prisiljavanja na oralni seks u hotelu još 2013. godine, no Rubyn opetovano odbacuje te optužbe.


»Nikada nisam prisilio ženu na seks u hotelu. Te lažne optužbe su dio kampanje blaćenja«, napisao je Rubin na Twitteru., dodajući da se radi o tempiranoj priči koja bi trebala poremetiti postupak njegove rastave braka i borbe za skrbništvo.


Preko svojeg glasnogovornika je poručio da je Google napustio samostalno i prema vlastitim uvjetima, a ne kako mu se stavlja na teret.


No, činjenica je da je Google dao otkaz čak 48-orici zaposlenika zbog seksualnog napastovanja. Nakon napuštanja tvrtke, njih 48 nije primilo nikakve otpremnine.


Zaposlenici u štrajku posebice od Googlea traže ukidanje prisilne arbitraže u slučajevima uznemiravanja i diskriminacije za sve sadašnje i buduće zaposlene.


Ukidanjem prisilne arbitraže bi, naime, žrtve imale mogućnost podizanja tužbe.


Također traže ukidanje nejednakosti u plaći i šansama za napredovanje te javno objavljivanje izvješća o seksualnom uznemiravanju.