Uspostava sigurnosnih odnosa

ZATOPLJENJE ODNOSA Rusija mijenja stav o ulozi SAD-a u Siriji

Hina

Vladimir Putin i Donald Trump, Foto: REUTERS

Vladimir Putin i Donald Trump, Foto: REUTERS

Susretljiv ton označava promjenu u ruskom stavu prema američkoj prisutnosti u Siriji od prošloga mjeseca, kad je Rusija osudila SAD za rušenje sirijskoga borbenog zrakoplova i rekla da će i ona američke zrakoplove u Siriji tretirati kao mete



Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak da Moskva pozdravlja odluku svojih »američkih partnera« o sudjelovanju u sirijskim mirovnim pregovorima u Astani i suradnji u razvoju tzv. sigurnih zona za civile u ratom razorenoj zemlji.


Susretljiv ton označava promjenu u ruskom stavu prema američkoj prisutnosti u Siriji od prošloga mjeseca, kad je Rusija osudila SAD za rušenje sirijskoga borbenog zrakoplova i rekla da će i ona američke zrakoplove u Siriji tretirati kao mete.


»U velikoj mjeri otvorena su vrata našoj suradnji u daljnjem razvoju koncepta zona smirivanja«, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi referirajući se na civilna područja koja bi trebala biti pošteđena borbi.




U nedjelju ujutro na snagu je stupio prekid vatre na jugozapadu Sirije koji su dogovorili Rusija, Sjedinjene Države i Jordan, kao »sporazum o deeskalaciji« koji bi trebao biti uvod u veće i trajnije primirje.


Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), nevladina udruga sa sjedištem u Britaniji, objavila je u nedjelju »da mir prevladava« i da nije bilo ni zračnih udara ni sukoba na jugozapadu otkako je primirje stupilo na snagu.


Prekid vatre rezultat je dvosatnog i uopće prvog sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina na rubu summita G20 u petak u Hamburgu. Dogovor, najnoviji pokušaj obuzdavanja nasilja u ratom poharanoj zemlji, odnosi se na pokrajine Daraa, Sweida i Quneitra na jugozapadu Sirije, koje su zadnjih tjedana bile poprište sukoba između vladinih snaga predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenika.


Moskva je ključna saveznica Asada, dok Washington podupire umjerenu oporbu koja ga želi svrgnuti.


Sporazum je prvi pokušaj postizanja primirja otkako je u Bijeloj kući Donald Trump što se tumači kao njegovo diplomatsko postignuće nakon sastanka s Putinom.