Ništa od singapurskog susreta

ZAOŠTRAVANJE UMJESTO POMIRENJA Donald Trump otkazao summit sa sjevernokorejskim čelnikom Kimom Jong-unom

Hina

Reuters

Reuters

»Zbog strašne ljutnje i otvorenog neprijateljstva koje ste pokazali u svojim posljednjim izjavama, mislim da nije prikladno, u ovome trenutku, održati taj dugo planirani sastanak«, navodi se u Trumpovu pismu



WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je otkazao summit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom planiran za 12. lipnja u Singapuru.


U pismu koje je objavila Bijela kuća, Trump je Kimu poručio da »nažalost« otkazuje summit.


»Zbog strašne ljutnje i otvorenog neprijateljstva koje ste pokazali u svojim posljednjim izjavama, mislim da nije prikladno, u ovome trenutku, održati taj dugo planirani sastanak«, navodi se u Trumpovu pismu.




 


Trump je to nazvao propuštenom prilikom te nadodao da se još uvijek nada susretu s Kim Jong-unom ‘jednoga dana’, prenosi Reuters.


‘Ovim pismom potvrđujem da se ovaj singapurski summit neće održati, na dobrobit dviju strana ali na štetu svijeta’, napisao je Trump.


‘Govorite o svojim nuklearnim sposobnostima, no naše nuklearne sposobnosti su toliko goleme da molim Boga da nikad ne bude potrebno upotrijebiti ih’, napisao je Trump.


Trumpova odluka uslijedila je nakon što je u četvrtak ujutro sjevernokorejsko čelništvo ponovilo prijetnju da će otkazati summit s Donaldom Trumpom zakazan za lipanj te upozorilo da je spremno za nuklearno odmjeravanje s Washingtonom ukoliko bude potrebno.


S druge strane, Sjeverna Koreja je uništila poligon za nuklearno ispitivanje, objavila su u četvrtak glasila kojima je bio upućen poziv da dođu na taj događaj koji režim predstavlja kao znak dobre volje prije planiranog summita sa Sjedinjenim Državama.