Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Afera Magnitski

Washington uveo sankcije čečenskom čelniku i nekolicini ruskih dužnosnika

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. prosinac 2017. u 23:28 2017-12-20T23:28:53+01:00

Na popisu za sankcije nalazi se i nekoliko ruskih dužnosnika u sklopu istrage o Sergeju Magnitskom koji je umro u zatvoru 2009. godine.

WASHINGTON Sjedinjene Države su u srijedu uvele sankcije predsjedniku Čečenije Ramzanu Kadirovu zbog teških kršenja ljudskih prava, a na popisu za sankcije nalazi se i nekoliko ruskih dužnosnika u sklopu istrage o Sergeju Magnitskom koji je umro u zatvoru 2009. godine.

Američko ministarstvo financija ostaje posvećeno nastavku istrage o aferi Magnitski, »uključujući i o onima koji su bili uključeni u urotu i prijevaru koje je on otkrio«, kaže se u priopćenju Johna Smitha, dužnosnika ministarstva zaduženog za financijske sankcije.

Po njemu, sankcije usvojene u okviru američkog zakona Magnitski odnose se na one koji su pomogli u prikrivanju pritvora, zlostavljanja i smrti ruskog pravnika koji je otkrio niz afera o korupciji uključivo unutar ruske vlade.

Kadirov je optužen za izvansudska pogubljenja, mučenja te za nestanak nekih osoba.

Nove američke sankcije odnose se na 49 osoba, a njima je zamrznuta imovina u Sjedinjenim Državama i ulazak na američko tlo, a zabranjuje se i američkim državljanima da s njima posluju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.