"Islamabad je o akciji bio obaviješten"

Washington odbacuje navode iz članka o ubojstvu Bin Ladena

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U članku objavljenom u London Review of Books Hersh piše da je američka administracija surađivala s pakistanskim tajnim službama kako bi akcija američkih specijalaca na kuću u kojoj se skrivao vođa al Qaede u Abotabadu blizu Islamabada, bila dobro izvedena



WASHINGTON – Bijela kuća kategorično je u ponedjeljak odbacila kao neutemeljene navode američkog novinara Seymoura Hersha prema kojima je američka administracija iznijela laži o okolnostima u kojima je u svibnju 2011. u Pakistanu ubijen vođa al Qaede Osama bin Laden.


“Puno je netočnosti i neutemeljenih navoda u tom članku da bi se na njega odgovaralo točku po točku”, rekao je glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti Ned Price.


U članku objavljenom u London Review of Books Hersh piše da je američka administracija surađivala s pakistanskim tajnim službama kako bi akcija američkih specijalaca na kuću u kojoj se skrivao vođa al Qaede u Abotabadu blizu Islamabada, bila dobro izvedena.




Bjiela kuća navodi da je Islamabad o akciji bio obaviješten tek pošto je ona izvedena. “To je pogrešno, poput brojnih drugih elemenata u navodima Obamine administracije”, piše Hersh u članku te kaže da informacije temelji na jednome izvoru – visokom dužnosniku američke tajne službe u mirovini.


Ponovivši da je riječ “o američkoj akciji od početka do kraja”, Ned Price ističe da je samo uzak krug američkih dužnosnika o tomu imao informacije te da je, na samom početku američki predsjednik Barack Obama odlučio o akciji ne obavještavati vlade drugih država, uključujući i pakistansku.