Dionice rastu

Wall Streetu ruše sve rekorde, Apple sada vrijedi nevjerojatnih 900 milijardi dolara

Hina

REUTERS

REUTERS

Tržište raste na temelju dobrih poslovnih rezultata, ali prijedlog porezne reforme drži ulagače na oprezu



Na Wall Streetu su u srijedu najvažniji indeksi dosegnuli nove rekordne razine, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, dok je tržišna vrijednost Applea po prvi put u povijesti premašila 900 milijardi dolara.


Dow Jones ojačao je 0,03 posto, na 23.563 boda, dok je S&P 500 porastao 0,14 posto, na 2.594 boda, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 6.789 bodova.


Novi rekordi sva ta tri indeksa zahvaljuju se rastu cijena dionica u šest od 11 glavnih sektora, pri čemu je najviše, 1,1 posto, ojačao potrošački sektor.




Tehnološki je sektor, pak, porastao 0,5 posto, pri čemu je cijena dionice Applea ojačala za 0,8 posto jer su ulagači optimistični po pitanju prodaje novog iPhone X modela pametnog telefona u tekućem tromjesečju.


Zahvaljujući tome, cijena Applea dosegnula je novu rekordnu razinu, a ta je kompanija postala prva u svijetu s tržišnom vrijednošću većom od 900 milijardi dolara.


I jučer je nekoliko kompanija objavilo bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo. Dosad je ukupno više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo financijske rezultate za treće tromjesečje, pri čemu ih je oko 72 posto nadmašilo očekivanja analitičara.


Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle za 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast zarada za 4,4 posto.


I dok tržište raste na temelju dobrih poslovnih rezultata, prijedlog porezne reforme drži ulagače na oprezu.


Prošloga su tjedna republikanski zastupnici u američkom Kongresu predstavili prijedlog reforme koji uključuje smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima.


No, predloženo je i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih skupina.


»To je komplicirana, zbrkana priča, pa će u pregovorima biti puno uzimanja i davanja. Vidjet ćemo kakav će biti konačni prijedlog o kojemu će se glasati u Kongresu«, kaže Tim Dreiling, direktor u U.S. Bank Private Wealth Management.


Od kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a S&P 500 indeks porastao je oko 21 posto, djelomično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze.


I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 posto, na 7.529 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,02 posto, na 13.382 boda. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,17 posto, na 5.471 bod.