Summit u Berlinu

Vučić nije baš najzadovoljniji što u Berlin danas dolaze Hrvati i Slovenci. Srbiji su, kaže, bliži Mađari i Rumunji

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Poziv na skup u Berlinu uputile su Njemačka i Francuska, a uz predstavnike zapadnog Balkana najavljeno je i sudjelovanje predstavnika Europske komisije. Središnja tema trebao bi biti dijalog između Beograda i Prištine koji je u blokadi već nekoliko mjeseci.



BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će na današnjem sastanku u Berlinu najviše riječi biti o odnosima Beograda i Prištine. Na to, smatra Vučić, ukazuju neki “čudni momenti” i izbor sudionika koje su pozvali organizatori sastanka, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.


Komentirajući na televiziji PINK format summita i izbor sudionika, Vučić je predvidio da će Srbija na skupu u Berlinu jedina govoriti protiv neovisnosti Kosova. Rekao je da su pozvani slovenski premijer Marjan Šarec i premijer Hrvatske Andrej Plenković te postavio retoričko pitanje: “…a zašto ne (premijerka Rumunjske) Viorica Dancila, ili (premijer Mađarske Viktor) Orban ili (premijer Bugarske Bojko) Borisov?”


– Nama bi više odgovaralo da idu Rumunji i Bugari ili Mađari, oni bi imali drugačije stajalište o Kosovu, nego što imaju Slovenija i Hrvatska, ocijenio je Vučić, rekavši kako su ti susjedi Srbiji danas “mnogo bliži nego neki drugi”.




Sa Slovenijom imamo dobre odnose, a vjerujem da ćemo u budućnosti moći graditi bolje odnose s Hrvatskom “nego što smo ih imali u vrijeme pogreški koje je radio (bivši premijer RH Zoran) Milanović”, rekao je Vučić.


Vučić je zamjerio i što su za sastanak u Berlinu pozvali predsjednika Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, “a ne (predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada) Dodika”, naglašavajući da Dodik ima legitimet jer je osvojio najviše glasova od svih kandidata u BiH.


S tim izborom jasno je da će naše izaslanstvo biti jedino koje će govoriti protiv neovisnosti Kosova, ali je naše da se borimo za našu zemlju, rekao je Vučić.


On je najavio da će na sastanku tema biti i budućnost eurointegracija, ocijenivši kako je u zapadnoeuropskim zemljama došlo do “zamora proširenjem”, ali se nada da će biti i pozitivnih signala.


Poziv na skup u Berlinu uputile su Njemačka i Francuska, a uz predstavnike zapadnog Balkana najavljeno je i sudjelovanje predstavnika Europske komisije. Središnja tema trebao bi biti dijalog između Beograda i Prištine koji je u blokadi već nekoliko mjeseci.


Uoči summita u Berlinu njemački Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) oštro je pisao o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću navodeći kako on govori da svoju zemlju vodi u Europsku uniju, dok istodobno mediji koji su oslonac njegove vlasti koriste svaku priliku da huškaju protiv Europe, te da zato takvoj Srbiji nije mjesto u Uniji.


O tome je naš list sinoć izvijestio javnost, a oštru FAZ-ovu kritiku možete pročitati na ovom linku.