Mogherini i Vučić osudili Šešeljev incident

Vučić: Znam da nećemo dočekati da netko kaže da je to što Hrvati grade spomenik Stepincu gore nego što je Šešelj uradio

Hina

Reuters

Reuters



 Šefica eurodiplomacije Federica Mogherini izjavila je u četvrtak navečer u Beogradu da osuđuje svaki akt koji »ne podržava demokratske institucije, poput parlamenta« u povodu jučerašnjeg incidenta koji je izazvao Vojsilav Šešelj u vrijeme posjeta hrvatskog parlamentarnog izaslanstva, te napomenula kako je u srbijanskoj skupštini imala slično iskustvo prošle godine.


»To su epizode koje ne služe na dobro ni samoj Srbiji i tome da se ona vidi kao jedna solidna, demokratska zemlja. Ja sam prošle godine posjetila parlament Srbije i imala slično iskustvo, ali vjerujem da je, kao što poručuje i hrvatski premijer (Andrej) Plenković, važno održati dijalog. To je i bit projekta EU i tome smo svi posvećeni«, rekla je Mogherini nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


Srbijanski šef države je na zajednčikoj tiskovnoj konferenciji s Mogherini naglasio kako su »svi u državi jučer veoma snažno osudili ponašanje Šešelja«, ali i da se »naslušao laži od političkih predstavnika iz Srbije i regiona« kako »netko nije spomenuo Šešelja, jer ga se plaši«.»Ponavljam, osuđujemo ponašanje Šešelja, ono za koje znamo da se dogodilo, jer postoji i ono koje ne znamo, a za koje on tvrdi da se dogodilo«, rekao je Vučić novinarima.Potom je Vučić relativizirao incident stavljajući u odnos s prosvjedima u Zagrebu prigodom njegova posjeta u veljači.Ponovio je svoju jučerašnju ocjenu da su uvrede upućene njemu tijekom posjeta Hrvatskoj u veljači bile »mnogo teže«, a da na njih« ni u Hrvatskoj, ni iz EU nitko nije reagirao«.»A da li ćemo dočekati da netko kaže kako je to što se nama dešavalo i što grade spomenik Stepincu ili to sa ulicama Mile Budaka, da je to gore nego što je Šešelj uradio – znam da nećemo«, rekao je Vučić. On je naglasio kako se Srbi »moraju naučiti jednu stvar« – da se ponašaju racionalno i zamolio da se njegova suzdržanost u izjavama »ne shvati kao znak slabosti, već kao briga za narod«.Srbijanski šef države je poručio da Srbija »nema drugog izlaza« nego da radi na svom europskom putu, ali »nije u idealnoj situaciji« jer je, kad je riječ o Kosovu, naslijedila težak teret i to »ne samo od 2008. i proglašenja tzv. neovisnosti« već i iz dalje povijesti.»Naše je da se borimo svim sredstvima da sačuvamo mir i stabilnost, u tom smo imali podršku EU«, rekao je Vučić.