Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Srbijanski premijer o rehabilitaciji Draže Mihailovića

Vučić: Srbiji treba jedinstvo, a ne produbljivanje povijesnih sukoba i podjela

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. svibanj 2015. u 16:52 2015-05-15T16:52:18+02:00

»Ova presuda svakako neće moći oživjeti Mihailovića niti bi ga suprotna načinila više mrtvim nego što jest. Dosta je bilo srpskih podjela i krajnje je vrijeme završiti s tim. Srbija je jedna, naša zajednička domovina, jedna za sve nas tako različite, i zato trebamo zajedno gledati u budućnost, a ne se dijeliti zbog prošlosti«, naglasio je Vučić

BEOGRAD  Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je Srbiji potrebno jedinstvo, a ne dioba na partizane i četnike i produbljivanje desetljetnih sukoba i podjela.

Komentirajući sudsku odluku kojom je rehabilitiran vođa četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu Dragoljub Draža Mihailović, srbijanski premijer je za dnevnik »Danas« kazao kako razumije da je ta presuda kod nekih izazvala oduševljenje, a kod drugih tugu i bijes, istaknuvši da se to što prije treba prevladati jer će time Srbija biti »bliža pobjedi pristojne, moderne i uspješne države«.

»Ova presuda svakako neće moći oživjeti Mihailovića niti bi ga suprotna načinila više mrtvim nego što jest. Dosta je bilo srpskih podjela i krajnje je vrijeme završiti s tim. Srbija je jedna, naša zajednička domovina, jedna za sve nas tako različite, i zato trebamo zajedno gledati u budućnost, a ne se dijeliti zbog prošlosti«, naglasio je Vučić.

On je poručio i da Srbija mora biti demokratska zemlja, ponosna na svoj antifašistički duh.

»Srbija hoće i mora biti demokratska, Srbija može biti zemlja budućih pobjeda, baš kao što je pobjeđivala u Drugom svjetskom ratu. Srbija je jedna od rijetkih zemalja s istinskom antifašističkom prošlošću u ovoj regiji i ponosi se svojim antifašističkim duhom koji će znati sačuvati i od svakoga obraniti svoju antifašističku budućnost«, zaključio je Vučić.

Viši sud u Beogradu u četvrtak je rehabilitirao zapovjednika Jugoslavenske vojske u domovini, generala i četničkog vođu Dragoljuba Dražu Mihailovića, vrativši mu građanska prava oduzeta na procesu u organizaciji komunističkog režima 1946.

U obrazloženju odluke o usvajanju zahtjeva za rehabilitaciju Mihailovića i poništenje presude kojom je bio osuđen na smrt a zatim i strijeljan, sudac Višeg suda u Beogradu Aleksandar Trešnjev rekao je kako je sud utvrdio da je sporna presuda donesena u protuzakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu