Srbijanski predsjednik

Vučić: Mladići iz Sonte izmislili međunacionalni incident u tom mjestu, to nije ništa novo

Hina

Reuters

Reuters



 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je u četvrtak izmišljenim međunacionalni karakter izgreda u vojvođanskom mjestu Sonta u kojem su u nedjelju pretučena trojica mladića hrvatske nacionalnosti.


Vučić je, u povodu prosvjedne note Hrvatske, novinarima rekao kako su, prema podacima kojima on raspolaže, mladići iz Sonte izmislili međunacionalni incident u tom mjestu, te da »nije ništa novo« kad se nešto uvijek govori protiv Srba.


»Šta da radimo, to im je kad ne znaju šta da rade. Kažu nešto protiv Srba i to se neće promijeniti«, prenijeli su mediji Vučićevu izjavu tijekom njegova posjeta Lebanu na jugu Srbije.




Veleposlanica Srbije u Zagrebu Mira Nikolić odbila je primiti prosvjednu notu Hrvatske u povodu sukoba u vojvođanskom mjestu Sonta niječući da je napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti etnički motiviran, priopćilo je danas srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.


Nakon što je pozvana u MVEP Hrvatske, veleposlanica Nikolić je sugovornicima prenijela kako je »na temelju svih neophodnih provjera i razgovora s većim brojem potencijalnih svjedoka i sudionika događaja, od kojih su nadležna tijela uzela izjave, utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost«.


»Nije jasno kako je navedeni incident mogao dobiti takvu kvalifikaciju kada su u njemu sudjelovale osobe koje su iste nacionalne pripadnosti«, navodi se u priopćenju MVP Srbije.


O napadu na Hrvate u Sonti javnost je u utorak izvijestio Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov.Nakon tvrdnje odvjetnika jednog od trojice pretučenih mladića u Sonti, koji je prijavio slučaj, da je njegov branjenik za policiju »postao osumnjičenik i protiv njega je podnijeta kaznena prijava«, Žigmanov je za Hinu rekao kako su reagiranja »bila za očekivati«.

»Nažalost, nismo iznenađeni postupkom srbijanske veleposlanice u Zagrebu. Bilo je to za očekivati nakon što je za ovaj, po svim nama poznatim činjenicama, etnički motiviran incident vojvođanski premijer Igor Mirović rekao da on to – nije«, rekao je Žigmanov.


On je uvjeren da Srbija odbija priznati mogućnost da Hrvati budu žrtve nasilja.


»Jednostavno, Srbija i ovom gestom odbija priznati da su ovdje mogućni nasilni čini spram Hrvata, što za posljedicu može imati činjenice da će izostati javna osuda i da počinitelji neće biti primjereno kažnjenji«, ocijenio je Žigmanov.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH regiralo je u četvrtak notom na fizički napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u vojvođanskom mjestu Sonta, a danas je i premijer Andrej Plenković na sjednici vlade osudio napad i pozvao Srbiju da »zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti«.


Odbijajući prosvjednu notu Hrvatske, veleposlanica Srbije u Zagrebu je »upozorila da bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli destabilizirati inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji«.


Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije u svom današnjem priopćenju »sa žaljenjem konstatira da je i ovoga puta incident, koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih sudionika, zlouporabljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji«.