Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Nastavak tradicije

Vjenčani prsten Meghan Markle bit će od velškog zlata

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2018. u 15:18 2018-03-24T15:18:33+01:00

Harryjeva prabaka kraljica Elizabeta, majka Elizabete II., prva je nosila vjenčani prsten od zlata iz Velsa kada se kao Elizabeth Bowes Lyon udala za budućeg kralja Georga VI. 1923.

BODELWYDDAN Na vjenčanju britanskog princa Harryja s Meghan Markle u svibnju očekuje se da će se nastaviti kraljevska tradicija koja je počela prije gotovo 100 godina upotrebom vjenčanog prstena od velškoga zlata.

Njegova prabaka kraljica Elizabeta, majka Elizabete II., prva je nosila vjenčani prsten od zlata iz Velsa kada se kao Elizabeth Bowes Lyon udala za budućeg kralja Georga VI. 1923.

Njezin je primjer slijedila sadašnja kraljica Elizabeta kada se udavala za princa Filipa 1947. a tradicija se nastavila i na vjenčanju princa Williama i Catherine Middleton 2011.

Za vjenčanje Meghan Markle rijetki zlatni prsten s velškim pečatom na kojemu je zmaj vjerojatno će izraditi zlatar Wartski u Londonu, rekao je Ben Roberts, izvršni direktor Clogau Gold odf Wales, koji koristi zlato iz istog rudnika iz kojeg je darovano kraljevskim osobama.

Roberts je rekao da će prsten biti od žutog zlata koji će odgovarati njezinu zaručničkom prstenu. Njega je dizajnirao princ Harry i imao je tri dijamanta.

»Gledajući njezin zaručnički prsten, kojem će biti sličan, vjerojatno će biti žut«, rekao je on za Reuters.

Kraljevske osobe prvi put su dobile velško zlato iz rudnika Clogau St. David 1923. godine.

Godine 1986. kraljica je dobila drugi dar od velškog zlata od Britanske legije iz rudnika u Gwynfynyddu koji je sada u vlasništvu Clogau Gold of Wales.

Velško 24-karatno zlato ima viši postotak čistog zlata od standardnog 18-karatnog zlata i daje bogatu toplu boju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.