Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
23. siječnja 2020.
Nastavlja se pritisak

Više od 200 ilegalnih imigranata preskočilo ogradu u Španjolskoj

Više od 200 ilegalnih imigranata preskočilo ogradu u Španjolskoj
Više od 200 ilegalnih imigranata preskočilo ogradu u Španjolskoj
Autor:
Objavljeno: 6. siječanj 2018. u 22:40 2018-01-06T22:40:00+01:00

 Više od 200 ilegalnih afričkih imigranata uspjelo je u subotu ući u Španjolsku preskočivši zaštitnu ogradu u gradu Melilli koji razdvaja EU od Maroka čime se nastavlja pritisak na granicu osoba bez dokumenata u ovom dijelu Europe.
Oko 300 emigranata se zatrčalo i popelo na ogradu od kojih ju je 209 uspjelo prijeći, izvijestile su vlasti u Melilli. »Nasilje i veliki broj sudionika onemogućio je njihovo zaustavljanje«, navedeno je u priopćenju. Četiri emigranta i jedan španjolski policajac su ozlijeđeni prilikom nasrtaja.

Trčeći kroz četvrti u Melilli uz povike »sloboda« i »pobjeda« emigranti su došli do privremenog prihvatilišta od kuda ne smiju biti vraćeni. Izaslanik španjolske vlade u Melilli, Abdelmalik El Barkani, rekao je kako je to dokaz da EU mora razviti zajedničku politiku vezanu za emigrante.
Već nekoliko mjeseci Melilla nije zabilježila tako masovni nasrtaj na ogradu. Policijski helikopter posljednjih dana kruži iznad graničnog prijelaza nakon što su se grupe emigranata približile ulazu.

Europska agencija za granice Frontex izvijestila je u petak kako je broj osoba bez dokumenata koje su ušle u EU pao 60 posto u 2017. u odnosu na godinu ranije. I dok je pritisak na Grčku i Italiju popustio u Španjolskoj je porastao broj ilegalnih ulazaka. Prošle godine je u zemlju ušlo 22.900 osoba, dvostruko više nego u 2016.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.