Tajlandska hunta

Više od 180.000 Kambodžanaca pobjeglo s Tajlanda nakon državnog udara

Hina



Brojka predstavlja gotovo cjelokupnu kambodžansku zajednicu koja ilegalno živi na Tajlandu, a po podacima Međunarodne organizacije za migrante ondje ih je 150.000 i 180.000.


Više od 157.000 ih je u samo tjedan dana prešlo granični prijelaz Aranyaprathet-Poipet, rekao je guverner sjeveroistočne kambodžanske pokrajine Banteay Meanchey. Policija je objavila da ih je 20.000 prešlo granični prijelaz O’Smach, 250 km od Poipeta.


Nekoliko stotina kambodžanskih radnika prebačeno je u utorak ujutro kamionima tajlandske vojske ili u policijskim kombijima do granice u Poipetu. Neki među njima koji su, na putu prema domovima u središnjoj Kambodži granicu prešli tijekom noći, smjestili su se u šatore.




Hunta je na Tajlandu na vlast došla vojnim udarom 22. svibnja. Prošle srijede najavila je stroge političke mjere prema imigrantima, istaknuvši kako će ilegalni imigranti biti protjerani iz zemlje u međuvremenu opovrgnuvši “nagađanja o represiji i prisilnom povratku” Kambodžanaca. Veleposlanik Kambodže na Tajlandu, Eat Sophea u utorak bi se trebao sastati s drugim čovjekom ministarstva vanjskih poslova u Bangkoku.