U četvrtak prekid vatre

Vijeće ministara EU optužilo Siriju i Rusiju za ratni zločin u Alepu

Hina

Reuters

Reuters

»Namjerno gađanje bolnica, medicinskog osoblja, škola i ključne infrastrukture, kao i korištenje kazetnih i bomba-bačava te kemijskog oružja... odgovara ratnom zločinu«, smatraju europski ministri vanjskih poslova. Rusija je u ponedjeljak objavila kako će njezine, te snage sirijske vlade, u četvrtak na razdoblje od 8 sati prekinuti vatru, piše AFP.



LUXEMBOURG Europska unija u ponedjeljak je oštro osudila sirijske i ruske zračne napade na istočni, pobunjenički dio Alepa ističući da bi se bombardiranje bolnica i medicinskih ciljeva moglo predstavljati ratni zločin.


»Od početka ofenzive režima i njihovih saveznika, prvenstveno Rusije, intenzitet i količina zračnog bombardiranja istočnog Alepa je očigledno nesrazmjerna«, stoji u priopćenju napisanom u dogovoru 28 vlada država članica EU-a, navodi se u priopćenju.


»Namjerno gađanje bolnica, medicinskog osoblja, škola i ključne infrastrukture, kao i korištenje kazetnih i bomba-bačava te kemijskog oružja… odgovara ratnom zločinu«, smatraju europski ministri vanjskih poslova, a piše Reuters.




Priopćenje dodaje kako je EU odlučna u tome da se situacija u Siriji uputi na Međunarodni kazneni sud u Hagu, te poziva Vijeće sigurnosti na djelovanje, piše AFP.


»Čvrsto vjerujemo kako ne postoji vojno rješenje za ovaj konflikt«, istaknuli su europski ministri.


Složili su se oko daljnjih sankcija protiv sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada, no nisu spominjali sankcije Rusiji, piše AFP.


Pozvali su na hitni prekid vatre u kako bi se stanovnicima Alepa pružila potrebna humanitarna pomoć.


Rusija je u ponedjeljak objavila kako će njezine, te snage sirijske vlade, u četvrtak na razdoblje od 8 sati prekinuti vatru, piše AFP.


»Odlučili smo ne gubiti vrijeme, te uvesti »humanitarne stanke« prvenstveno za slobodan prolaz civila, evakuaciju bolesnih i ozlijeđenih, te povlačenje boraca«, rekao je viši ruski vojni dužnosnik Sergej Rudskoj na konferenciji za medije.