Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
24. siječnja 2020.
Hakiranje

Velika krađa podataka: SAD optužuje Irance za globalne kibernetičke napade

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 23. ožujak 2018. u 17:33 2018-03-23T17:33:54+01:00

Kibernetičkim napadom otuđeno je više od 31 terabajta akademskih podataka i intelektualnog vlasništva sa 144 sveučilišta u SAD-u i 176 sveučilišta u 21 drugoj zemlji, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

SAD je u petak optužio devetero Iranaca i jedno iransko poduzeće za pokušaj hakiranja stotina američkih i međunarodnih sveučilišta, desetaka poduzeća i dijelova američke vlade za iransku vladu.

Kibernetičkim napadom otuđeno je više od 31 terabajta akademskih podataka i intelektualnog vlasništva sa 144 sveučilišta u SAD-u i 176 sveučilišta u 21 drugoj zemlji, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Ministarstvo financija objavilo je da uvodi sankcije protiv optuženih i iranskog instituta Mabne, koji je po američkim vlastima pomagao Irancima u napadu.

»Ti optuženici sada su bjegunci pred pravdom«, rekao je zamjenik američkog javnog tužitelja Rod Rosenstein, upozorivši da im prijeti izručenje u više od 100 država ako napuste Iran.

Ovo je četvrti put u zadnjih nekoliko mjeseci da je američka administracija okrivila neku stranu vladu za velike kibernetičke napade, što je Obamina administracija rijetko činila.

Napad je obuhvatio elektroničku poštu više od 100.000 profesora u svijetu i kompromitirao ih oko 8000, navodi ministarstvo, ističući da je riječ o jednom od najvećih napada do sada koji su istražili.

Meta napada bio je i u UN.

Prošli tjedan američka vlada optužila je rusku vladu za kibernetičke napade počinjene unazad najmanje dvije godine, a čija je meta bila američka elektroenergetska mreža.
Washington je uveo sankcije 19 Rusa i pet organizacija, uključujući tajne službe, zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i druge kibernetičke napade.

Obamina administracija optužila je 2016. sedmero Iranaca za kibernetičke napade na desetak američkih banaka i pokušaj gašenja brane u New Yorku. Bili su također optuženi da su radili za iransku vladu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.