Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
17. studenoga 2019.
Dolijali

Velika akcija: Uhićeno 18 ljudi u Srbiji i Hrvatskoj zbog krijumčarenja migranata

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. prosinac 2017. u 16:01 2017-12-20T16:01:43+01:00

Policije Srbije i Hrvatske uhitile su u srijedu na teritoriju obje države ukupno 18 osoba koje se sumnjiče za krijumčarenje migranata iz Srbije u Hrvatsku, priopćila je policija u Novom Sadu.

Nakon višemjesečnog operativnog rada, suradnje s Tužiteljstvom za organizirani kriminal i kolegama iz Republike Hrvatske, novosadska policija uhitila je 13 članova organizirane kriminalne skupine osumnjičene za krijumčarenje ljudi, a policija u Hrvatskoj uhitila je ujutro još četiri osobe osumnjičene za sudioništvo u toj organiziranoj skupini. Još jedna osoba naknadno je uhićena u Srbiji tijekom dana.
U sinkroniziranoj akciji na području Beograda, Subotice, Kule, Bača i Šida, uhićeno je 12 državljana Republike Srbije i svi će biti, uz kaznenu prijavu, privedeni na saslušanje u Tužiteljstvu za organizirani kriminal.

Ova kriminalna skupina osumnjičena je za ilegalan tranzit i prebacivanje preko državne granice s teritorija Srbije u Hrvatsku ukupno 82 ilegalna migranata iz Afganistana, Irana i Iraka, a te su usluge naplaćivali po 1.500 eura.
Migrante su prebacivali od Beograda preko Novog Sada do granice Srbije i Hrvatske, a terete se i nedozvoljeni prijelaz državne granice u blizini Banatskog Novog Sela.
Pripadnici skupine iz Srbije otvorenim su čamcem prebacivali preko Dunava migrante, a na drugoj obali sačekivali su ih pripadnici te skupine iz Hrvatske i »omogućavali im nedozvoljeni tranzit do Zagreba i dalje u zemlje Zapadne Europe«, navedeno je u priopćenju srbijanskog tužiteljstva.
Beogradski mediji javljaju da je u međuvremenu u Srbiji uhićena još jedna članica osumnjičene skupine, neslužbeno se doznaje da je riječ o djevojci staroj 23 godine.
Među uhićenima je i jedan državljanin Afganistana u dobi od 32 godine.

Policija kao organizatora ove skupine sumnjiči četrdesetdvogodišnjeg državljanina Srbije G. D. ali više detalja, osim inicijala uhićenih, o ovoj akciji nije priopćeno.
U akciji su sudjelovali i pripadnici Odjela pogranične policije za suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima Policijske uprave Novi Sad, Regionalnog centra granične policije prema Republici Hrvatskoj, Službe za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Srbije i MUP-a Republike Hrvatske, srpsko Tužiteljstvo za organizirani kriminal (TOK) i hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.