Ne slažu se s Trumpom

Veleposlanici: Američka odluka o Jeruzalemu nije u skladu s UN-ovim rezolucijama

Hina



 Odluka Donalda Trumpa da jednostrano prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela nije u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti, rekli su u petak veleposlanici Francuske, Velike Britanije, Italije, Švedske i Njemačke, ali nisu spomenuli mjere odmazde.


Ta odluka ne pridonosi izgledima mira u regiji, rekli su diplomati u izjavi po završetku hitnog sastanka Vijeća sigurnosti na kojem su Sjedinjene Države bile izolirane. Veleposlanici su također pozvali “sve strane i sve regionalne čimbenike da zajedno rade na održanju mira”.


“Ne slažemo se s odlukom Sjedinjenih Država da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela i da pokrene pripreme preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel-Aviva u Jeruzalem, naglasili su diplomati.




“Status Jeruzalema treba biti određen pregovorima između Izraelaca i Palestinaca, koji moraju zaključiti sporazum o finalnom statusu. Jeruzalem bi trebao biti glavni grad dviju država, Izraela i Palestine. Bez sporazuma mi ne priznajemo nikakav suverenitet nad Jeruzalemom”, naglasili su.


“Sukladno međunarodnom pravu i pripadnim rezolucijama Vijeća sigurnosti, posebice rezolucijama 476, 478 i 2334 smatramo istočni Jeruzalem dijelom okupiranih palestinskih teritorija”, istaknulo je pet veleposlanika.


“Sporazum o granicama između dviju država trebao bi se odrediti na temelju linija od 4. lipnja 1967. razmjenom jednakih teritorija koje dogovore strane. EU neće priznati nikakvu promjenu linija iz 1967., uključujući Jeruzalem, osim onih koje dogovore strane”, inzistirali su diplomati.


“Spremni smo doprinijeti svim vjerodostojnim naporima pokretanja mirovnog procesa na temelju dogovorenih međunarodnih parametara, što bi trebalo dovesti od rješenja s dvije države. Pozivamo američku administraciju da preda detaljne prijedloge za izraelsko-palestinski sporazum”, zaključili su.