Ponovljeni izbori u Istanbulu

VELIKI UDARAC ZA ERDOGANA: Imamoglu slavi, Istanbul slavi… Najavljuje li ovo Tayyipov kraj?

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Imamoglu, iz glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP), osvojio je 4,741.868 glasova, rekao je čelnik YSK-a Sadi Guven novinarima u Ankari, prema 3,935.453 glasova ili 45 posto, za Binalija Yildrima iz AKP-a.



ISTANBUL – Oporbeni kandidat Ekrem Imamoglu osvojio je 54,2 posto glasova na ponovljenim izborima za dužnost istanbulskoga gradonačelnika, prema preliminarnim službenim rezultatima koje je objavilo Vrhovno izborno vijeće (YSK).


Ishod tih izbora veliki je udarac za predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, bivšega gradonačelnika Istanbula, i njegovu Stranku pravde i razvoja (AKP), koja je na vlasti u turskome najmnogoljudnijem gradu i financijskom središtu od 2004. godine.


Imamoglu, iz glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP), osvojio je 4,741.868 glasova, rekao je čelnik YSK-a Sadi Guven novinarima u Ankari, prema 3,935.453 glasova ili 45 posto, za Binalija Yildrima iz AKP-a.




Guven je rekao da se političke stranke na prvotne rezultate mogu žaliti do 3. srpnja.


Očekuje se da će YSK objaviti konačne rezultate nakon žalbenog postupka.


Imamoglu (49) iz oporbene Republikanske narodne stranke (CHP) pobijedio je Yildirima (63) i na prvim izborima održanima 31. ožujka.


Međutim Vrhovno izborno vijeće poništilo je rezultate izbora 5. svibnja i raspisalo nove izbore, što je bilo sukladno zahtjevu predsjednika Erdogana i njegove islamsko-konzervativne stranke AKP koji je govorio o neregularnostima na izborima.


Imamoglu je bio prisiljen napustiti dužnost nakon 18 dana i u kampanji je obećao ponovnu pobjedu, iskazujući svoju ljutnju, a obeshabrenim pristašama rekao je “sve će biti sasvim u redu”, što je postalo novim geslom kampanje CHP-a.


Analitičari su kazali da bez obzira na ishod, Istanbul ne bira samo novoga gradonačelnika nego se uspostavlja budući smjer zemlje. Tim se riječima Imamoglu obratio novinarima nakon objave pobjede kazavši: “Ova pobjeda znači otvaranje nove stranice. Ona znači novi početak”.


Zasad još nije jasno kad bi Imamoglu mogao preuzeti svoju gradonačelničku dužnost.


Odaziv na izbore za istanbulskoga gradonačelnika bio je 84,5 posto, rekao je Guven.


Pravo glasa na nedjeljnim kontroverznim izborima imalo je više od 10,56 milijuna ljudi.