Papa Franjo i vatikanska birokracija

VATIKANSKI PROBLEMI Papa pozvao na vjernost i osudio »izdajice« u vatikanskoj birokraciji

Hina

foto: Tony Gentile / Reuters

foto: Tony Gentile / Reuters

»Kad ih se nježno izgura, oni se pogrešno proglašavaju žrtvama sustava, 'neinformiranog pape' i 'stare garde', umjesto da izriču 'mea culpa'«, rekao je Franjo, referirajući se na latinsku molitvu ispovijedi.



VATIKAN – Ljudi koji služe u vatikanskoj birokraciji moraju biti odani papi i izbjegavati urote i »male klike«, istaknuo je papa Franjo u predbožićnom obraćanju u Rimskoj kuriji.


Franjo se suočava sa snažnim otporom svojim administrativnim i pastoralnim reformama, a prethodne godišnje govore koristio je za osuđivanje korupcije i zloupotreba unutar vatikanskih zidina.


Vatikanski dužnosnici moraju »nadići taj suludi i degenerirani mentalitet zavjera i malenih klika koji u stvari predstavlja, usprkos opravdanjima i dobrim namjerama, rak koji vodi do sebičnosti«, upozorio je Papa.




Službenici moraju biti »antene« koje »vjerno emitiraju volju pape i svojih nadređenih«, dodao je.


Osudio je »izdajice povjerenja koji su dopustili da ih korumpiraju ambicije i hvalisavost«.


»Kad ih se nježno izgura, oni se pogrešno proglašavaju žrtvama sustava, ‘neinformiranog pape’ i ‘stare garde’, umjesto da izriču ‘mea culpa’«, rekao je Franjo, referirajući se na latinsku molitvu ispovijedi.


Franjo je citirao i maksimu vatikanskog državnika Xaviera de Merodea iz 19. stoljeća: »Reformiranje Rima je poput čišćenja egipatske sfinge sa četkicom za zube«.


Njegove izjave mogle bi se odnositi na Libera Milonea, glavnog vatikanskog revizora koji je otpušten u lipnju i koji je kasnije tvrdio da je otpušten zbog »starih centara moći«.


One bi mogle biti i odgovor njemačkom kardinalu Gerhardu Ludwigu Muelleru koji je u srpnju izbačen iz Zbora za nauk vjere nakon što je kritizirao Franjin ublaženi stav o razvodima.