Sastanak

V4 i Austrija o migraciji: Otvoriti sabirne centre za izbjeglice izvan granica EU-a

Hina

Reuters

Reuters

Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo da se »slična mišljenja, koja zemlje V4 ponavljaju unazad nekoliko godina, sada čuju i u Berlinu«, rekao je predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Kover.Prema mađarskoj agenciji, pet zemalja je raspravljalo i o nacrtu proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027., ocijenivši ga »ispodprosječnim čak i kao početnu točku za daljnje razgovore«



 Članice Višegradske skupine (V4) – Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska – te Austrija složile su se na sastanku u zapadnoj Mađarskoj da u vremenu pojačanih migracija treba ojačati sigurnost zemalja te otvoriti sabirne centre za izbjeglice i ekonomske migrante izvan granica Europske unije.


Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo da se »slična mišljenja, koja zemlje V4 ponavljaju unazad nekoliko godina, sada čuju i u Berlinu«, rekao je predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Kover.Prema mađarskoj agenciji, pet zemalja je raspravljalo i o nacrtu proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027., ocijenivši ga »ispodprosječnim čak i kao početnu točku za daljnje razgovore«.Taj prijedlog proračuna je loš za zemlje srednje Europe jer predviđa smanjenje sredstava za V4 za više od 20 posto. »Južne i zapadne članice, kojima taj prijedlog ide na ruku, očito se suočavaju s poteškoćama, ali su i odgovorne za situaciju u kojoj su se našle«, kazao je Kover.On je kazao kako je nacrt proračuna »kaznena mjera temeljena na političkoj pristranosti Europske komisije« re da će zemlje V4 prosvjedovati protiv njega te da ga smatraju neprihvatljivim u sadašnjem obliku.