Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 3n
Sutra: 7° 7° 3n
26. siječnja 2020.
Odbačena žalba američke kompanije

Ustavni sud Ekvadora: Potvrđena kazna od 9,5 milijardi dolara Chevronu. Trovali su ljude i okoliš desetljećima

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2018. u 14:13 2018-07-11T14:13:28+02:00

Tužitelji su - bez uspjeha - pokušavali tužiti tvrtku u Sjedinjenim Državama, Argentini, Brazilu i Kanadi kako bi "sjeli" na Chevronovu imovinu. Još nije zaključen samo njihov spor pokrenut pred sudom u Kanadi.

QUITO - Ekvatorski ustavni sud potvrdio je presudu prema kojoj naftni div Chevron mora platiti 9,5 milijardi dolara odštete zbog višedesetljetnog zagađivanja prašumskih područja nastanjenih indijanskim plemenima.

U odluci od 27. lipnja koja je objavljena u utorak sud navodi da "nisu prekršena ustavna prava" Chevrona, odbacivši žalbu američke kompanije na odluku Vrhovnog suda iz 2013. godine.

Chevron je u Ekvadoru proglašen krivim za štetu na okolišu koji je prouzročio Texaco. Chevron kupio tu kompaniju 2001. godine a šteta je nastala u prašumskom području tijekom bušenja nafte u razdoblju od 1964. do 1990. godine.

Tužitelji su tvrdili da je izlijevanje toksičnih kemikalija tijekom bušenja zagadilo podzemne vode i tlo na područjima na kojima u pokrajinama Sucumbios i Orellana žive indijanske zajednice, uključujući nekih 30 tisuća ljudi.

U Chevronu nisu opovrgavali zagađenje ali su ga pripisali ekvadorskoj naftnoj kompaniji Petroecuador, s kojom je Texaco poslovao u konzorciju. Odbili su platiti odštetu, tvrdeći da je rezultat prijevare i mita.

Odluka Ustavnog suda najvećim je dijelom simbolična budući da Chevron u Ekvadoru nema imovine, što znači da će zemlja morati nastaviti borbu za njezinu provedbu na stranim sudovima.

Tužitelji su - bez uspjeha - pokušavali tužiti tvrtku u Sjedinjenim Državama, Argentini, Brazilu i Kanadi kako bi "sjeli" na Chevronovu imovinu. Još nije zaključen samo njihov spor pokrenut pred sudom u Kanadi.

Glasnogovornik Chevrona James Craig izjavio je u elektronskoj poruci agenciji AFP da je potvrda odštete "u skladu s praksom uskraćivanja pravde, prijevare i korupcije, usmjerenom protiv Chevrona u Ekvadoru".

Pablo Fajardo, odvjetnik tužitelja, uključujući indijanska plemena nastanjena na zagađenim područjima, istaknuo je da se Chevron ne može dalje žaliti na odluku suda.

"Nema povratka", ističe Fajardo. "Stvari bi na inozemnim sudovima mogle potrajati ali Chevon mora platiti. Ne može vječno bježati od pravde", dodaje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu