Odblokirani

Uspjeh hrvatskog predsjedništva: EU otvara pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Boris Pavelić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



EU otvara pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, koji su od listopada prošle godine bili blokirani, odlučili su danas ministri država članica EU zaduženi za europske poslove.


Odlučili su to na video konferenciji, a odluku su video konferencijom za novinare objavili povjerenik EU za proširenje Oliver Varhely i državna tajnica u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić. Zgombić je, uime države predsjedateljice EU, zamjenjivala ministra Gordana Grlića Radmana na mjestu voditelja ministarskog video zasjedanja.


S obzirom na to da su ministi političku odluku donijeli na video konferenciji, svaka država članica treba je i pismeno potvrditi, a Metelko Zgombić je kazala kako očekuje da će to biti obavljeno sutra.




Konkretni će pregovori početi nakon što Europsko vijeće odobri pregovarački okvir za svaku zemlju, a povjerenik Varhely izrazio je nadu da bi se to moglo dogoditi do lipnja, ispune li Albanija i Sjeverna Makedonija postavljene uvjete.


“Današnja je odluka dobra vijest za EU, i povijesna za te dvije zemlje. Dobra je vijest također da EU može ostati operativna i koncentrirana na strateške odluke i u vrijeme velikog izazova kakav je korona virus”, kazala je Metelko-Zgombić.


Otvaranje pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u listopadu prošle godine blokirala je Francuska, zahtijevajući promjenu metodologije pregovaranja.


Kao jedan od ciljeva svojeg predsjedanja Unijom u prvoj polovini ove godine, Hrvatska je odredila i deblokadu procesa proširenja te donošenje političke odluke o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.


Nakon što je Europska komisija u siječnju reformirala metodologiju pregovaranja a zemlje članice to odobrile, stvoreni su uvjeti da pregovori budu otvoreni, čime je ispunjen jedan od ciljeva hrvatskog predsjedanja EU-om.