Proces zatvaravanja vojnog zatvora

Urugvaj prihvatio šestoricu bivših zatvorenika iz Guantanama

Hina

Četvorica Sirijaca, jedan Tunižanin i jedan Palestinac u Južnu Ameriku stigli su teretnim avionom američke vojske. Oni su od 2009. najveća skupina odjednom puštena iz zatvora koji osuđuje međunarodna javnost, objavili su američki dužnosnic



WASHINGTON  Šestorica muškaraca koji su više od desetljeća proveli u američkome vojnom zatvoru u Guantanamu, odletjela su u nedjelju u Urugvaj, što je još jedan korak naprijed u sporome procesu kojim američki predsjednik Barack Obama zatvara taj objekt na Kubi.


Četvorica Sirijaca, jedan Tunižanin i jedan Palestinac u Južnu Ameriku stigli su teretnim avionom američke vojske. Oni su od 2009. najveća skupina odjednom puštena iz zatvora koji osuđuje međunarodna javnost, objavili su američki dužnosnici.


Obama je preuzeo dužnost prije gotovo šest godina, a bio je obećao da će zatvoriti Guantanamo koji šteti američkome ugledu u svijetu. Dosad to nije uspio učiniti, dijelom i zbog prepreka koje mu postavlja Kongres.




Odlazak u Urugvaj mjesecima je odgađan. Šestorica su trebala biti premještena početkom godine, ali Reuters piše kako se čini da je ministarstvo obrane to spriječilo.


Neslaganja u vezi s brzinom takvih premještaja, kaže jedan američki dužnosnik, pridonosila su neslaganju među bliskim suradnicima ministra obrane Chucka Hagela pa je to u studenome dovelo i do njegove ostavke.


Oslobađanje je u kolovozu ponovno odgođeno zbog urugvajske zabrinutosti u vezi s političkim rizicima uoči listopadskih predsjedničkih izbora. Tada je aktualni predsjednik Jose Mujica insistirao da se zatvorenici ipak premjeste.


Po dolasku u Montevideo odvezeni su u bolnicu na pregled, rekao je američki dužnosnik.