Oproštaj u 93. godini

Umro Coco Schumann, gitarist koji je preživio nacistički logor

Hina

Umjetnik, pravim imenom Heinz Jakob Schumann, umro je u nedjelju u Berlinu pošto je proživio težak život, priopćila je njegova diskografska kuća Trikont



BERLIN Njemački glazbenik poznat kao Coco Schumann koji je preživio nacistički logor, gdje je morao nastupati, a nakon rata ostvario je karijeru džez gitarista, umro je u 93. godini.


Umjetnik, pravim imenom Heinz Jakob Schumann, umro je u nedjelju u Berlinu pošto je proživio težak život, priopćila je njegova diskografska kuća Trikont.


Ostat će zapamćen kao jedan od prvih glazbenika koji su uveli električnu gitaru u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata i po velikom broju koncerata koje je održao sa svojim »Kvartetom Coca Schumanna«. No u domovini i u inozemstvu je posebno poznat po svojoj glazbi i tragičnoj životnoj priči.




Godine 1943. bio je je prokazan kao židov i završio je u koncentracijskom logoru u Theresienstadtu, u Sudetima, u današnjoj Češkoj, gdje je svirao za SS. Sljedeće godine je premješten u Auschwitz, gdje je nastupao za zapovjednike kada bi dolazili novi logoraši i kada bi ovi odlazili u radne logore.


»Kad bih svirao, sve bih zaboravljao. Zaboravio bih žutu zvijezdu prišivenu na prsima, zidove geta i glad«, rekao je prije desetak godina u razgovoru za francuski list.


Godine 1997. Schumann je objavio knjigu uspomena »Svinger u getu« koja će poslužiti kao predložak za zapažen mjuzikl postavljen u Hamburgu, u Njemačkoj, 2012.