Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
29. siječnja 2020.
Svirao je Bowie

Umrla je Australka koja je prva iskoristila novi zakon kojim pacijenti smiju izabrati smrt

Foto: Go Gentle Australia
Foto: Go Gentle Australia
Autor:
Objavljeno: 6. kolovoz 2019. u 19:34 2019-08-06T19:34:00+02:00

U zemljama poput Kanade, Nizozemske i Belgije već su doneseni zakoni kojima smrtno bolesni pacijenti legalno mogu okončati svoj život pod liječničkim nadzorom

 

61-godišnja Kerry Robertson umrla je u staračkom domu u saveznoj državi Victoria u Australiji u srpnju.

Dobila je dopuštenje za korištenje kontroverznog zakona, koji postoji samo u državi Victoria, ali se razmatra i u drugim državama.

Njena obitelj rekla je da je dobila smrt koju je željela, prenosi BBC.

Robertson je dijagnosticiran rak dojke 2010. godine, a kasnije se proširio na kosti, pluća, mozak i jetru.

Njezina obitelj kaže da je odlučila prekinuti kemoterapiju i liječenje zračenjem u ožujku nakon što su nuspojave i bol postali nepodnošljivi.

Zakon, koji je stupio na snagu u lipnju, omogućava smrtno bolesnim pacijentima koji ispunjavaju određene uvjete pravo na pristup smrtonosnim lijekovima.

"Bili smo pored nje, David Bowie je svirao u pozadini. Bila je okružena ljubavlju, s zadnjim izgovorenim riječima, jednostavnim i dostojanstvenim", rekla je njezina kćer Nicole Robertson.

"Meni je to najvažnije –  saznanje da smo učinili sve što smo mogli kako bismo je učinili sretnom u životu i spokojnom prije smrti", dodala je.

Državni zakon ima 68 zaštitnih mjera i osmišljen je za ljude koji teško pate.

Od osobe se zahtijeva da podnese tri zahtjeva da joj okončaju život posebno obučeni liječnici. Osoba mora imati najmanje 18 godina i imati manje od šest mjeseci života.

U zemljama poput Kanade, Nizozemske i Belgije već su doneseni zakoni kojima smrtno bolesni pacijenti legalno mogu okončati svoj život pod liječničkim nadzorom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze