Virusologinja Ana Gligić

Umirovljena virusologinja koja je suzbijala epidemiju variola vere: Ako je virus moguće sijati 25 dana – to je tragično

P. N.

foto: screenshot

foto: screenshot

- Zašto se virus može naći i kad je čovjek otpušten s liječenja. Kako se dogodi da u organizmu nakon liječenja ostaju prisutne virusne čestice? Virusolozi su sad na redu, jer epidemiolozi su učinili sve, kao i države. Sad je na virusolozima da ispitaju imunitet, virulentnost, kaže Ana Gligić.



Srbijanska filijala televizije N1 objavila je zanimljiv razgovor s virusologinjom Anom Gligić, liječnicom koja je u vrijeme epidemije virusa latinskog naziva Variola vera, 1972. godine, bila šefica Nacionalnog referentnog centra za variolu i druge pox viruse, arbo viruse i virusne hemoragične groznice. U pitanju je međunarodno priznata i poznata virusologinja, a kao jedan od njezinih velikih uspjeha navodi se to što je uspjela izolirati zloglasni Marburg virus. Ovom prilikom, dakako, govorila je o aktualnom koronavirusu.


– Taj virus spada u grupu prirodno žarišnih i nalazi se u prirodi. Kad je čovek u potrazi za hranom, rekreacijom ili dobiti, on ulazi u žarište, naruši ravnotežu i uzbuni ono što je stajalo netaknuto. Tako dolazi do poremećaja, a virusi koji su kohabitirali imaju priliku zaraziti čovjeka. Posljednje istraživanje pokazuje da je ovaj koronavirus 96 posto identičan s virusom iz slijepih miševa. On je isprovociran. Prvo pravilo eko-sustava jest da je sve povezano. Ako poremetite samo jednu stvar u lancu – dobijete ovo, pojašnjava Ana Gligić.


Ona napominje da gotovo sve zarazne bolesti počinju kao respiratorne infekcije, a kasnije virus napada organe, zbog čega može doći do katastrofalnih posljedica.




– Koronavirus je zabrinjavajući i zbog velikog broja bolesnika i zbrinjavanja. Teško je dnevno zbrinuti 500 ljudi, ako dođe do teške kliničke slike. Što se tiče lijekova, lijeka nema. Samo simptomatska terapija, kaže srbijanska liječnica.


Također, ona napominje da se još uvijek precizno ne zna koliko je razdoblje inkubacije virusa.


– Neki kažu 14 dana, ja sam danas pročitala izvještaj da je u većini slučajeva u pitanju 25 dana. Ako je točno da je inkubacija 25 dana i ako se za to vrijeme virus može sijati – to je tragedija, kaže Ana Gligić.


Srbijanska virusologinja kaže da joj nije jasno što se događa s imunitetom ljudi koji prebole zarazu.


– Zašto se virus može naći i kad je čovjek otpušten s liječenja. Kako se dogodi da u organizmu nakon liječenja ostaju prisutne virusne čestice? Virusolozi su sad na redu, jer epidemiolozi su učinili sve, kao i države. Sad je na virusolozima da ispitaju imunitet, virulentnost, kaže Ana Gligić.


Srbijanskoj javnosti ona je još ranije, prije nego je proglašena pandemija, ukazala i na jedan zanimljiv detalj o koronavirusima.


– Koronavirus je devedesetih godina prošlog stoljeća izoliran i u Srbiji. Bila sam mentorica i članica komisije kad je Branislava Keserović branila doktorat i izolirala koronavirus kod kroničnog bubrežnog bolesnika. Virus može mutirati, jer koronavirusi su vrlo skloni mutacijama, zaključila je virusologinja Ana Gligić.