Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Lorenzo Fontana

Ultrakonzervativni katolik postaje novi talijanski ministar za europske poslove

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2019. u 16:19 2019-07-10T16:19:34+02:00

Ultrakonzervativni katolik Lorenzo Fontana, član krajnje desne stranke Liga talijanskog vicepremijera Mattea Salvinija, u srijedu i službeno postaje talijanski ministar za europske poslove u vladi premijera Giuseppea Contea.

Fontana, dosadašnji ministar obitelji, na dužnosti ministra za europske poslove Fontana nasljeđuje euroskeptičnog ekonomistu Paola Savonu, koji je ranije ove godine prešao na mjesto čelnika talijanskog regulatora tržišta dionica CONSOB.

Imenovanje Fontane predstavlja pobjedu za zamjenika premijera Salvinija, koji je značajno osnažen nakon uvjerljive pobjede na izborima za Europski parlament u svibnju.

Fontana (39) bio je član Europskog parlamenta od 2009. do 2018., a u Italiji je poznat po svom kontroverznom osporavanju prava homoseksualaca te po stajalištima protiv abortusa.

Fontana je bio glavni govornik na Svjetskom kongresu obitelji, globalnom okupljanju koje je u ožujku okupilo vjerske aktiviste u njegovu rodnom gradu Veroni.

Prošle su se godine skupine za zaštitu prava homoseksualaca žalile na Fontanu nakon što je on za list Corriere della Serra izjavio da, što se njega tiče, obitelji s istospolnim roditeljima »pravno ne postoje«.

»Ja sam katolik, ne skrivam to«, kazao je on za list. »I to je razlog zašto kažem da je obitelj skupina u kojoj dijete ima majku i oca«, dodao je.

Fontaninu raniju dužnost ministra obitelji preuzet će europarlamentarka stranke Liga, Alessandra Locatelli (42), koja će također prisegnuti u srijedu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.