Napetost

Ukrajinci tvrde da je Rusija ranila njihovog protuobavještajca

Hina

Reuters

Reuters



Ukrajinski vojni protuobavještajac teže je ozlijeđen nakon što su ruske letjelice u nedjelju ispalile rakete na ukrajinske brodove, otkrio je čelnik ukrajinske državne sigurnosne agencije SBU.


Kijev i Moskva od nedjelje razmjenjuju optužbe nakon što je Rusija pucala na tri ukrajinska broda, a potom ih zaplijenila kod Kerčkih vrata, pored Krima. Taj je sukob naveo Ukrajinu da na nekim područjima uvede izvanredno stanje, kao razlog navevši prijetnju ruske kopnene invazije.


»Prema potvrđenim operativnim informacijama SBU-a, jedna od ruskih letjelica upotrebila je navođene rakete u napadu na ukrajinske brodove, zbog čega je jedan od službenika SBU-a teže ozlijeđen«, priopćio je u utorak Vasil Hritsak.




Rusija je objavila kako među pritvorenima ima pripadnika SBU-a. To je potvrtio i Hritsak, dodavši kako su oni bili tamo kako bi podržali vojsku.


»Iznenađujuća je činjenica da su protiv dva ukrajinska broda i malenog tegljača Rusi koristili šest plovila FSB-a (ruske sigurnosne službe) i četiri mornarička broda, kao i


borbene helikoptere i zrakoplove zračnih snaga Ruske Federacije«, dodao je Ukrajinac.


Naglasio je da ukrajinsko vijeće za sigurnost poduzima sve potrebne mjere kako bi osiguralo oslobađanje zatočenih.


Ovaj sukob dodatno je povisio tenzije koje su već na visokoj razini nakon što je Rusija 2014. anektirala Krim i jer podržava proruske pobunjenike na istoku Ukrajine.